Черната смърт е върлувала много по-рано, отколкото се предполагаше

чума

Чумата е върлувала 3000 години по-рано, отколкото се предполагаше досега – учени са открили следи от бактерията причинител на болестта в зъби на хора от Бронзовата епоха, предадоха световните информационни агенции.

Откритието може да даде насоки за това как е еволюирало опасното заболяване. Търсейки свидетелства за праисторическата инфекция, специалистите са изследвали зъбите на 101 индивида, обитавали Централна Азия и Европа преди между 2800 и 5000 години. ДНК от бактерията причинител на чумата Yersinia pestis е открита в седем зъбни проби.

Преди настоящото изследване най-ранното свидетелство за чума датира от 540 г. преди Христа, припомня Симон Расмусен от екипа от Датския технически университет. Генетикът и колегите му са установили, че най-ранните следи от чума датират от 2800 г. преди Христа.

„Изненадани бяхме да открием, че болестта е върлувала 3000 години по-рано, отколкото се предполагаше“, казва Расмусен.

Специалистът допълва, че откритите от тях ранни щамове на чумата се различават от тези, причинили някои от най-известни чумни пандемии, сред които Черната смърт, покосила средновековна Европа. За разлика от по-късните щамове, тези от Бронзовата епоха не са могли да се предават от бълхи заради липса на важен ген. Това означава, че ранните щамове вероятно не са били в състояние да причиняват зараза в по-обширни региони, за разлика от по-късните.

Проследявайки еволюцията на чумата – развила се от чревна инфекция до една от най-смъртоносните болести, с които човечеството някога се е сблъсквало, учените могат да прогнозират нейното бъдеще.

инфо: БТА

Вижте още: 

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЕПИДЕМИИ В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.