Чероките – история, живот и традиции

Чероките, които днес наброяват над 300 000 души, са най-многочисленото индианско племе, обитаващо Северна Америка. Някога населявали югоизточните райони на САЩ, те насилствено са били депортирани към западните части на Америка, а пътят от около 1 000 км, който са били принудени да извървяват пеша, в историята остава известен под името Пътят на сълзите.

Нека ви запознаем с това изключително интересно индианско племе, защото то се отличава значително от всички останали индиански племена по няколко фактора.

Чероките са много напредничав и цивилизован народ, който за разлика от повечето индиански племена е бил много начетен, имал е собствена писменост, училища, както и вестник. Чероките са сред първите индиански племена, които заместват племенните съвети с парламент и създават своя собствена конституция, а в областта на изкуството са ненадминати.

След пристигането на американците, жадни да завоюват всички местни територии, Чероките бързо разбират, че няма как да се противопоставят на така желаната асимилация от страна на американците.

Отново, за разлика от останалите индиански племена, те не пристъпват към военни дейности, а се опитват чрез мирни средства да защитят земите си, внасяйки поредица от жалби към американския Върховен съд.

Тези им действия буквално вбесяват тогавашният американски президент, Андрю Джаксън, който осъзнава, че индианците няма да предадат лесно земите си, нито пък ще се оставят да бъдат покръстени.

През 1838 г. той преминава към осъществяване на своята мисия № 1, а именно – да изгони считаните от него за натрапници от земите им. Така, пред погледите на шокираното мирно американско население, индианците Чероки са принудени да напуснат родните земи и изминавайки Пътят на сълзите, те са затворени в предварително създадените от американското правителство фортове, днес известни като резервати.

На какво можете да се натъкнете в наши дни в резерватите на индианците Чероки?

Освен да станете свидетел на техните традиции и обичаи, вие ще можете да посетите няколко селца, пресъздаващи как някога са живеели индианците през 18 век, ще можете да си закупите ръчно изработени сувенири и отбележете – да се отбиете в някои от техните музеи.

Както казахме, индианците Чероки са изключително цивилизован и напредничав народ, който обаче държи на своите корени и не забравя своята история, далеч по-стара от тази на съвременните американци.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Стар индиански хороскоп показва същността ни

Историята и митовете за белите индианци

Притча за индианците чероки

Тайната на древните хирурзи от Перу

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.