Чудната история на едно от най-търсените съкровища – Гентският олтар

13

Несъмнено преследването на съкровища може да е опасно занимание. Въпреки това мнозина смятат, че то си заслужава усилията. Хората имат вроден стремеж към лична слава.

Търсенето на съкровища не само подхранва този импулс, но и го съчетава с остри усещания от приключенията и екзотичното очарование на миналите светове…

Тъй като човекът цени множество неща, съкровищата имат най-различна форма и размери. Изчезнали останки или отдавна изгубена картина са също така ценни както потъналият сандък със злато, ако не и повече.

ПАНОТО „ПРАВЕДНИТЕ СЪДИИ“

Не са много произведенията на изкуството с такава известност като „Поклонение на мистичния агнец“ (или Гентският олтар, както е наричано понякога). Дело е на фламандския художник Хуберт ван Ейк и брат му Ян, когото историята е нарекла „баща на маслената живопис“.

Работата им се състои от дванадесет отделни пана. Върху тях братята Ейк с удивителна детай-лизация възпроизвеждат ансамбъл от християнски фигури. Серията „Поклонение на мистичния агнец“ е завършена през 1432 г. и е изложена в катедралата „Свети Баво“ в Гент (Белгия).

„Гентският олтар“ преживява множество перипетии. Но може би е интересен фактът, че той поставя началото на Северния ренесанс, въвлечен е в религиозните борби и през 2012 година претърпява реставрация чиято стойност е над 1 милион евро.

Но това не е всичко. Част от серията се смята за изгубена през 30-те години на XX век.

Левият долен сегмент на Гентския Олтар има две названия: „Праведните съдии“ и „Справедливите съдии“. На него е нарисувана група сурови конници, в това число две фигури, за които се смята, че биха могли да са автопортрети на братята художници.

През нощта на 10 април 1934 година неизвестни проникват в катедралата „Свети Баво“ и открадват паното. Първото, наречено в чест на Йоан Кръстител, е открито след година. Второто – „Праведните съдии“, се смята за изчезнало и до днес. За него е поискан откуп, но сумата не е изплатена в пълен обем. Затова престъпниците не връщат картината. През 1945 година тя е заменена с копие.

Минават няколко десетилетия оттогава, но все още не се знае къде се намира оригиналното пано „Праведните съдии“, макар че са предприемани нееднократни опити да бъде открито. Дори Йозеф Гьобелс търси местонахождението на ценното произведение на изкуството, но напразно.

инфо: popantofi.com

Вижте още:

Известни картини със скрити послания

Тайните знаци на известни картини

Лечебните картини – влияят върху нашето физическо и душевно здраве

Изключително ценни откраднати картини, които все още не са открити

Прокълнатата картина на Ван Гог

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.