Шест сгради-символи на България

В многовековния си път България може да се похвали с много сгради-символи на традициите, древната история и българския дух

Дворецът на Царевец във Велико Търново

царевец

Царевец е главната българска крепост по време на Второто българско царство. От Дворцовия комплекс, който се намира в централната й част, са управлявали царете Петър, Асен, Калоян и Иван Асен II. В състоящата се от тронна зала, дворцова кула и царски покои сграда най-великите управници на България я превръщат в империя.

Сградата на Софийския университет в София

софийския

Сградата на най-голямото висше учебно заведение у нас е забележителна не само като архитектура. Централната й крило е построено с помощта на дарение от братята Евлоги и Христо Георгиеви. То е в размер на 6 милиона златни лева. Изглаждането на Ректора започва на 30 юни 1924 г. и приключва на 16 декември 1934 година. Най-старият университет у нас се превръща в символ не само на столицата София, но и на страната.


Къщата на Васил Левски в Карлово

къща левски

Днес родната къща на Апостола на свободата е национален музей „Васил Левски“. Намира се в Карлово. Сградата, в която Левски е живял със семейството си, е опожарена и възстановена през 1933 г. В нея днес са изложени вещи, снимки и документи, свързани с дейността и живота на Дякона. През 2000 година към музейния комплекс, състоящ се от къщата на Апостола, Чардъклиевата къща и експозиционна зала, е добавен мемориалн параклис „Всех святих болгарских“, в който се съхранява кичур от косата на Васил Левски.

Църквата­-костница „Света Неделя“ в Батак

костница батак

Тази недействаща днес църква, превърната в музей, пази спомена за едни от най-жестоките моменти в българската история. В нея са избити над 2000 жени, деца и старци, намерили последно убешище по време на Априлското въстание. Три дни продължава обсадата на храма. Повечето му защитници загинали вътре, а останалите били убити отвън. Сградата издържала на огъня след клането и днес разказва историята за смелостта и националната саможертва на хиляди българи.

Народният театър „Иван Вазов“ в София

народен театър

Morkadis

Първата срада на Народния театър „Иван Вазов“ е дело на виенски архитекти. За съжаление, пожар я унищожава на 10 февруари 1923 г. Народният театър е реконструиран през 1928 г. по проект на немски архитект, но по време на Втората световна война е разрушено южното му крило. Отново възстановен през април 1945 г., сградата посреща публика и днес, когато е една от най-красивите не само в столицата, но и в страната.

Храм-паметникът „Свети Александър Невски“ в София

александър невски

Идеята за изграждането на храм, който да е паметник на Освобождението, дава Петко Каравелов. Всички българи се включват в изграждането му, като са събрани дарения на стойност 1 900 000 лв. Първият камък е положен на 3 март 1882 г. на най-високото място по онова време в столицата. Осветен на 24 август 1924 г., храмът се превръща в най-голямата действаща катедрала на Балканския полуостров. Днес „Свети Александър Невски“, по чиито куполи има 8.35 кг злато, е символ на свободата на България.

инфо: profit.bg

Вижте още: 

МЕСТАТА В БЪЛГАРИЯ, ЗАРЕДЕНИ С МИСТИЧНА ЕНЕРГИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.