Биполярно разстройство: каква е разликата между мания и хипомания

pixabay.com

Манията и хипоманията са епизодични състояния, по време на които човек се чувства въодушевен, много активен и изпълнен с енергия. Хипоманията е по-лека форма на мания. Основната разлика между двете състояния е тежестта на промените в настроението.

Манията представлява тежък епизод, който обикновено продължава една седмица или повече. Страдащият може да почувства неконтролируемо въодушевление и високи нива на енергичност. Тези симптоми пречат на човек да функционира нормално, като в тежки случаи може да се наложи страдащият да бъде хоспитализиран.

Хипомания представлява епизод с неколкодневна продължителност. Хората с хипомания като цяло се чувстват много добре и ежедневието им протича както обикновено. Семейството или приятелите могат да забележат промени в настроението или активността на страдащия. Напълно е вероятно човекът с хипомания да не забележи измененията в държанието си.
Най-често манията и хипоманията се свързват с биполярното афективно разстройство. Те могат да се проявят и като част от симптоматиката на други афективни разстройства като шизоафективно разстройство.

Биполярното разстройство е афективно разстройство, което се характеризира с промени в настроението, нивата на активност и мисловните модели. Хората, които са диагностицирани с биполярно разстройство Тип 1, преминават през маниен епизод, докато мъжете и жените с биполярно разстройство Тип 2 изпитват хипомания.

В тази статия ще разгледаме подробно симптомите на манията и хипоманията, отбелязвайки сходствата и разликите между двете състояния.

Симптоми на мания

Основните симптоми включват неконтролируемо вълнение, много енергия, високо самочувствие и липса на социални задръжки. В същността си манията представлява драстични и резки изменения в настроението и нивата на енергия. Симптомите са толкова силни, че могат да повлияят негативно на междуличностните отношения, работния процес и/или цялостното състояние на човек. Манията невинаги означава, че индивидът се чувства щастлив. Въпреки че може да предизвика състояние на еуфория, тя може да приеме формата и на изключителна раздразнителност.

Други признаци за маниен епизод:

неконтролируемо вълнение;

раздразнителност и безпокойство;

страдащият изпитва силно въодушевление и се чувства много щастлив;

прилив на енергия, която трудно се контролира;

високи нива на активност – непрекъснато движение (бягане, ходене, шаване);

трудности при фокусирането;

Morkadis

нереалистично и много високо самочувствие, като страдащият изпитва прекомерна увереност;

липса на социални задръжки;

хаотични мисли;

страдащият изпитва по-малка нужда от сън или въобще не спи;

поемане на рискове или безразсъдни дейности;

суицидни мисли или практикуване на умишлено самонараняване.

Някои хора изпитват и психотични симптоми по време на маниен епизод. Тези симптоми могат да включват:
халюцинации или виждането и/или чуването на неща, които не са там; заблуди, свързани с мисли за грандиозност, или поддържането на силната вяра, че са непобедими, много силни или известни.

Според Националния институт по психично здраве в САЩ (National Institutes of Mental Health) манията, причинена от биполярно разстройство, продължава най-малко 7 дни. Като мания се определя и всеки епизод (без значение от продължителността), който налага лицето да бъде прието в болница поради изключително тежките симптоми. Между епизодите на мания индивидът може да се чувства нормално или да изпита леки остатъчни симптоми.

Симптоми на хипомания

Хипоманията е по-лека форма на манията. Хората с биполярно разстройство Тип 2 често страдат от хипомания. В случай на маниен епизод диагнозата биполярно разстройство Тип 1 обикновено е по-подходяща.

Симптомите на хипомания могат да включват:

по-добро настроение от обикновено;

по-висока раздразнителност или проява на грубо поведение;

прекомерна самоувереност;

повишена активност;

засилено усещане за физическо и психично благополучие;

страдащият е много по-социален и приказлив от обикновено;

по-висока сексуална активност;

намалена нужда от сън.

Разлики между мания и хипомания

Хипоманията и манията имат редица сходни признаци, като отличителният фактор е тежестта на тези симптоми. И при двете състояния се наблюдават значителни промени в настроението и поведението. Манията обаче обикновено пречи на страдащия да изпълнява обичайните си дейности, като в някои случаи може да се наложи незабавно лечение в болница.

От друга страна, мъжете и жените с хипомания често могат да продължат да функционират както обикновено. Семейството и приятелите им сигурно ще забележат, че се държат по различен, нетипичен за тях начин, дори когато страдащите от хипомания не осъзнават, че това се случва. Важно е да се отбележи, че за хората, преминаващи през епизод на хипомания, е силно препоръчително да потърсят помощ за състоянието си, за да се предотврати евентуалното влошаване на симптомите.

Въпреки че хипоманията представлява не толкова тежко състояние като манията, тя също има потенциала да се окаже опасна за страдащия. Според проучване* от 2013 г. хората показват по-висока склонност да практикуват рискови дейности по време на епизод на хипомания. Това включва харченето на много пари, прекомерна консумация на алкохол или злоупотреба с наркотици, опасно шофиране, както и рисково сексуално поведение.

Хората, които изпитват мания, но не и хипомания, също така може да страдат от заблуди, халюцинации или маниакален ступор. Мъжете и жените, които не получават ефективно и подходящо лечение за хипомания, са изложени на риск от развитието на мания, въпреки че това невинаги се случва.

Сходства в симптоматиката

Както сигурно вече сте забелязали, сходствата в основните признаци са следните: човек се чувства много щастлив, енергичен и креативен. В някои случаи по време на епизод на мания или хипомания може да се проявят и депресивни симптоми. Специалистите по психично здраве наричат това епизод със смесени характеристики. В тези случаи страдащите може да се чувстват изпълнени с енергия, като едновременно с това изпитват депресия, празнота и безнадеждност.

Някои преживявания или дейности могат да отключат маниен епизод или епизод на хипомания. Сравнително малко по мащаб изследване**, в което вземат участие група млади хора с биполярно разстройство, открива, че някои от факторите, причиняващи епизоди на мания и хипомания, могат да бъдат:

влюбването;

злоупотребата с наркотични вещества, особено от типа стимуланти;

започването на нов проект;

будуването до много късно вечер или купонясването;

отиването на почивка;

слушането на много силна музика;

Друго изследване*** установява, че следните фактори също могат да предизвикат мания:

стрес;

липса на сън;

използване на антидепресанти.

източник: psychology.framar.bg

Вижте още:

Внимавайте с негативните мисли, защото от тях зависи качеството на живота ви

Можем да контролираме тежките емоции, като мислим за себе си в трето лице

Емоционално интелигентни ли сте? 

Как детската емоционална травма влияе на отношенията ни като възрастни

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.