Две планети се спотайват зад Плутон?

плутон

Само няколко месеца минаха, откакто астрономите обявиха за вероятност от наличието на гигантска „планета Х“ зад орбитата на Плутон. Сега испански учени посочват възможността от присъствието на две планети гиганти на границата на Слънчевата система, пише New Scientist.

Потенциалната планета2012 VP113 съвсем наскоро попълни редицата големи обекти, намиращи се зад орбитата на Плутон. Техните орбити, въпреки изчисленията, са изключително ексцентрични, което сочи за гравитационно въздействие на голяма, невидима от Земята планета.

Според учените масата на тази планета трябва да превишава 10 пъти земната, а нейната орбита може да се намира на разстояние, 250 пъти по-голямо от това между Земята и Слънцето.


Мадридските астрономи Карлос и Раул де ла Фуенте Маркос открили при тези планети джуджета още една интересна особеност: малки групи от тези обекти притежават доста сходни орбитални траектории.

Тъй като самите те са прекалено малки, за да оказват толкова силно въздействие на взаимното си движение, учените смятат, че ги води голяма планета на принципа на орбитален резонанс.

Например в орбитален резонанс се намират Нептун и Плутон – на всеки две завъртания на Плутон около Слънцето Нептун извършва три. Точно по същия начин и една от групите планети джуджета и астероиди се намират в орбитален резонанс с много отдалечена невидима планета.

На свой ред тази невидима планета сама трябва да се намира в орбитален резонанс с друга, още по-далечна планета. Испанските учени стигнали до този извод, след като изучили разтеглените орбити на групата изследвани обекти.

Вижте още: 

НОВООТКРИТИТЕ СПЪТНИЦИ НА ПЛУТОН ВЕЧЕ СИ ИМАТ ИМЕНА

инфо: http://inews.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.