Мистерия! Малка зелена ръка, стиснала монета, изровиха археолози в средновековно гробище в Унгария

2

Археолози, които наскоро разкопаха унгарското селище Нярлеринце, направиха необичайно откритие. Изследвайки средновековно гробище с повече от 500 гроба, експертите неочаквано се натъкнаха на мумифицирана ръка с малки размери. Фрагментът от останки, принадлежащ вероятно на малко дете, по неизвестна причина останал зелена и не се разложил напълно. Учените признават, че никога не са срещнали нещо подобно преди, предават световни медии.

Трябва да се отбележи, че една медна монета е била поставена в мистериозната ръка. Това е накарало изследователите да предположат, че металът е бил окислен и е проникнал в мъртвия крайник, запазвайки го от пълно разлагане и давайки му зеленикав оттенък.

Известно е, че новородените деца, които не са кръстени, са били погребвани в средновековна Унгария в глинени съдове и често са били поставяни монети вътре в съда. Историците предполагат, че по този начин починалият е трябвало да плати за входа на задгробния живот. Д-р Берушки, който е един от авторите на находката, съобщава, че дори родителите на детето да не са успели да спасят душата му, поне оставиха някакво наследство, което позволи на учените от тези векове да съживят паметта на детето.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Чудодейни „лекове“ от миналото

Това, което правят хората в Индонезия с мъртвите ще ви шокира

Снимки на мъртъвци – хит във Викторианска Англия (галерия)

Невероятната история на Марджъри Маккол – живяла веднъж, погребана два пъти

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.