Мумиите от Сан Бернардо

Снимка: sanovnik.bg

Заобиколен от Андите, град Сан Бернардо в Колумбия стана известен със странната си мистерия, която учените не могат да обяснят. През 1957 г. част от местното гробище е наводнено, поради което работниците преместват останките на ново място. Гледайки останките, те са изумени, че много от тях нямат следи от разпад и тление, въпреки че са били погребани от много дълго време.

Един от предприемачите, Едуардо Сифунтес, докладва това на властите и последващо разглеждане на труповете показа, че те не само са мумифицирани по някакъв естествен, необясним начин, но и дрехите им също са съхранени перфектно. От останалите трупове в гробището са останали само кости, но наистина има няколко мумии, останали непокътнати въпреки факта, че няма данни да са били балсамирани.

Снимка: Jill Oldham/ YouTube / sanovnik.bg

Теориите за причината за това явление варират от диетата на местните жители, която включва уникални плодове, до климата и разположението на високопланинския район. Това обаче не обяснява защо дрехите на труповете също са в добро състояние и защо Сан Бернардо е единственият град в района, където са открити мумиите. Някои от тези тела вече са изложени в местния музей. Въпреки че музеят няма мерки за опазване на трупове, мумиите от Сан Бернардо не гният и не се разлагат.

Много от местните жители са сигурни, че причината за този мистичен феномен е била местната диета, по-специално хайот – растение от тиквения род, нещо между краставица, картоф и тиквички и оформено като круша. Смята се, че има регенеративни свойства.

Не всички обаче смятат тази теория за правдоподобна. В края на краищата местните са яли този зеленчук от началото на 19 век, а мумифицирането започнало едва в средата на 20 век.

Хосе дел Кармен Рохас, местен жител, каза, че въпросът изобщо не е в храната, а местоположението на гробището Сан Бернардо. В крайна сметка до 1957 г. той е било на различно място, а след това е пренесено поради ерозия на почвата.

Снимка: Jill Oldham/ YouTube / sanovnik.bg

Мисля, че въпросът е в географското местоположение на гробището. Мисля, че това по някакъв начин е свързано с околната среда, тъй като това никога не се е случвало на старото гробище. Мумиите никога не са се появявали там. – казва той.

Междувременно мистериозната мумификация вече привлича стотици туристи в града. Хората идват тук дори от Европа и САЩ.

Найбе Ривера, жител на съседния град, казва – Не е това, както си представях. Веднъж чух за това в новините, но там не показаха нищо особено. Но това, което видях на живо, е невероятно.

Към днешна дата са показани 14 мумии. Те са поставени в стъклени саркофази. В същото време, макар и изложени на слънчева светлина и други разрушаващи фактори на околната среда, те все още стоят непокътнати.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Morkadis

Мистериозната мумия на Сангха Тенсин

Тайнствена мумия на Хуманоида Атакама

Мумията на двуглавия гигант Кап Дуа – загадка без отговор

Учени откриха мумия на хуманоидно извънземно в поза свързвана с Древен Египет

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.