Най-опасната отрова в света, срещу която не помагат дори и ръкавици

Живачните изпарения са една от основните опасности за миньорите, работещи в дълбоките мини, но отравянето с живак за съжаление не е толкова голяма рядкост и в съвременната индустрия

Вероятно всеки от нас поне веднъж в живота си се е сблъсквал с новини за отравяне с живак. Живачните изпарения са една от основните опасности за миньорите, работещи в дълбоките мини, но отравянето с живак за съжаление не е толкова голяма рядкост и в съвременната индустрия, предават световните агенции.

Днес обаче ще говорим за диметилживак – органично съединение, отравянето с което води до бърза и изключително болезнена смърт. Жена, която изследвала токсичните ефекти на метала през 1996 г., случайно разляла няколко милилитра диметилживак върху ръката си, облечена в ръкавица. Тя не починала веднага: в продължение на няколко месеца жената имала проблеми с говора и чувството за координация, докато лекарите не открили, че организмът ѝ страда от отравяне с живак.

Медиците се опитали да премахнат метала от кръвта чрез хелатиране, но това не спасило пациентката – тя починала няколко месеца по-късно.

Защо ръкавиците не са защитили кожата? Латексът е лоша защита срещу органичния токсин: диметилживакът просто преминава през него и се абсорбира през порите на кожата. Хелацията не помогнала, защото по-голямата част от веществото не било в кръвния поток.

За разлика от обикновения живак, диметилживакът е липофилен, което означава, че се смесва лесно с мазнините в организма. Така токсинът бързо прониква в мозъка, който се състои от 60% мазнини, защото всеки неврон изисква миелинова обвивка, за да предава сигнали. След това невроните започнали да се разрушават, което първо довело до нарушения в центровете на ориентацията и речта, а след това и до кома.

В момента учените, работещи с такива вещества, използват ламинирани неопренови ръкавици, което позволява избягването на контакта на агресивни вещества с кожата. Самият диметилживак е признат за токсичен и практически не се използва.

източник: blitz.bg

Вижте още:

Чинии с отрова – хранителният експеримент от 1902 година

Вижте какво причинява змийската отрова на човешката кръв

Кое убива Ленин – сифилис, отрова или генна мутация

Талий – тихата отрова, която не оставя следа

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.