Серия от леки трусове разлюляха Югозападна България

земетресение

Серия от трусове са регистрирани тази нощ на територията на Община Сатовча, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география. Най-силният от тях е бил с магнитут 3,3, регистриран в село Кочан в 1.40 ч. с дълбочина 13 км.

Земен трус е усетен в 1.40 ч. тази нощ с епицентър на 6 км южно от Сатовча, на 60 км западно от Смолян и на 137 км югоизточно от София, с дълбочина 12 км. Второ земетресение е регистрирано в 3.46 ч. с магнитуд 2,1 по Рихтер с епицентър на 4 км южно от Сатовча, на 58 км западно от Смолян и на 136 км югоизточно от София, с дълбочина 10 км.

Още едно – трето земетресение е регистрирано в района на Сатовча, с магнитуд 2,5 по Рихтер и епицентър на 10 км южно от Сатовча, с дълбочина отново 10 км, уточняват от Европейския сеизмологичен център.

Последният от трусовете е регистриран в село Ваклиново около 5.00 ч. тази сутрин и е с магнитут 2.

Дежурният сеизмолог коментира, че няма връзка между тези земетресения и регистрираните такива в края на миналата седмица в Благоевград и Гърмен. От института уточниха, че няма нищо обезпокоително в земните трусове, тъй като на територията на Югозападна България подобния явления се случват целогодишно.

Няма постъпили сигнали за щети вследствие на земетресенията в Сатовча, съобщи пред „Фокус” Георги Пармаков, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Благоевград. По думите му до този момент никой от жителите на сатовчанското село Кочан, където е усетен най-силният трус с магнитут 3.3 по Рихтер не е сигнализирал за нанесени материални щети по постройките на територията на населеното място.

инфо: dariknews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.