10 вълнуващи световни мистерии (част 2)

продължение от част 1

Случаят Таман Шуд

1

Случаят Таман Шуд е смятан за една от най-големите мистерии в Австралия. Историята се зъвърта около неидентифициран мъж, намерен мъртъв през декември 1948 г. на плажа Самъртън в Аделаида, Австралия. Мъжът според специалистите най-вероятно е бил отровен. Самоличността му и до ден днешен остава загадка.

През юни 1949 г., когато следователи прегледали отново тялото на мъртвия, открили таен джоб в дрехите му, в който лежало парче хартия, на което било написано „Taman Shud“. Фразата се превежда като „край“ или „завършек“.

Оказало се, че листът е откъснат от сборника с поезия на Омар Хаям „Рубаят“ (сборник с около хиляда четиристишия (рубаи), които са на философска тема и имат висока литературна стойност). Това накарало всички медии на континента да търсят книгата, от която е била откъсната последната страница.


Търсенето било успешно. Открили един човек, който притежавал копие от рядкото първо издание на “Рубаят” в превод на Едуард Фицджералд, което мъжът обяснил, че е намерил на задната седалка на колата си в нощта преди да открият тялото на непознатия мъж. На задната корица с молив било написано небрежно и криптирано съобщение.

Поради съдържанието на поемата на Хаям, много от специалистите смятат, че посланието може да представлява някакъв вид предсмъртно писмо, което мъжът е оставил, но кодът, който е написал, остава неразгадан и до ден-днешен, както и целият случай.

Сигналът Wow

2

Една лятна нощ през 1977 г. Джери Емън, доброволец към организациите, търсещи извънземен разум, обединени под общото наименование SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) вероятно е станал първият човек, който е получил съзнателно съобщение от извънземния свят.

Емън е сканирал радиовълни от дълбокия космос, надявайки се на случаен принцип да намери сигнал, чиито отличителни белези могат да подскажат, че сигналът е изпратен от интелигентни извънземни, когато изведнъж забелязва необичайно “прескачане” в графиките от измерванията.

Сигналът е продължил в рамките на 72 секунди. Толкова, колкото е най-дългият период от време, което би могло да се измерва от сателита, който Емън използва. Сигналът е бил силен и изглежда е предаван от място, където човек не е стъпвал… в съзвездието Стрелец, близо до звездата, наречена Tau Sagittarii, намираща се на 120 светлинни години от нашата синя планета.

Емън е написал буквите Wow! на оригиналната разпечатка на сигнала. Всички опити за повторно улавяне на сигнала са се провалили, което води до много противоречия относно мистерията, свързани с произхода на сигнала и неговото значение.

Зодиакалните писма

Morkadis

3

Зодиакалните писма са серия от четири криптирани съобщения, за които се смята, че са били написани от известен американски убиец, наричащ се Зодиака. Става дума за сериен убиец, който тероризира жителите на района на залива на Сан Франциско в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век.

Вероятно писмата са написани като форма на присмех срещу журналисти и полицията, които са издирвали мъжа. Едно от посланията е дешифрирано, но кодовете на останалите три остават неразбиваеми. Самоличността на Зодиака също остава загадка, след като през 1970 г. спират и убийствата.

Каменният пътепоказател от щата Джорджия

4

Понякога го наричат „Американския Стоунхендж“. Това е гранитен паметник, издигнат в Албърт Каунти, Джорджия, през 1979 г. Камъните са гравирани на осем езика – английски, испански, суахили, хинди, иврит, арабски, китайски и руски език – всеки от камъните предава 10 „нови“ заповеди (по подобие на Десетте Божи заповеди, срещани на 2 места в Библията) за „Епохата на разума.“ Разположението на камъните е съобразено и с някои астрономически линии.

Въпреки че той не съдържа кодирани съобщения, неговите предназначение и произход остават забулени в мистерия. Предполага се, че изработването на камъка е поръчано от човек, който не е идентифициран. Мъжът е оставил единствено инициалите си върху камъка – “РК Християнин”.

От 10-те заповеди, първата е може би най-противоречивата: „Поддържайте човечеството под 500 000 000 във вечен баланс с природата“. Много хора приемат тази заповед като позволение за избиването на човешкото население до определен брой. Същият текст е основен мотив за критиците на камъните, които искат те да бъдат премахнати.

Според някои любители на конспирациите, камъните са проектирани от „тайно Луциферианско общество“, което призовава за нов световен ред.

Ронгоронго

6

Ронгоронго е система от мистериозни йероглифи, изписани върху различни артефакти, открити на тихоокеанския Великденски остров, прочут с т. нар. моаи – уникални причудливи каменни статуи, изобразяващи човешки фигури. Мнозина вярват, че представляват изгубена система за писане или някакъв вид пиктографско писмо, което може да е едно от първите независими форми на писане в човешката история.

Глифовете (това е наименованието на всяко конкретно изображение от дадена писмена система) остават неразгадаеми и до днес и все още пазят истинските си послания. Някои специалисти вярват, че текстът може да предлага причините за изчезването на цивилизацията, населяваща Великденския остров.

инфо: econ.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.