10 любопитни факта за комарите

 комар

По случай Световния ден на комара, който се отбелязва на 20 август – датата, на която през 1897 г. сър Роналд Рос потвърждава, че представители на рода Anopheles са преносители на паразитите, причиняващи малария, в. „Daily Express“ публикува няколко любопитни факта за кръвосмучещите насекоми. Ето 10 тях.

1. Тъй като по професия е лекар, а не зоолог, сър Роналд Рос не назовава видовете, пренасящи маларийни паразити, а ги описва като „сиви комари с пъстри крила“.

2. През 1902 г. Рос получава Нобелова награда за физиология или медицина за изследванията си върху маларията. Така той става първият британец, удостоен с престижното отличие.

3. Думата „комар“ идва от испанското название на„малка муха“.

4. Първата справка на английски език датира от 1572 г., когато насекомото е описано като „някакъв комар или муха, които хапят и мъжете, и жените в съня им“.

5. Само женските екземпляри имат необходимата структура на хоботчето, за да смучат кръв.

6. Женските използват кръвта не за собственото си изхранване, а като източник на протеин за яйцата им.

7. Женският комар може да погълне три пъти повече кръв от собственото си тегло.

8. За да бъде източена всичката кръв от човешко тяло, са необходими 1,2 милиона ухапвания от комар.

9. Мъжките екземпляри живеят само около 10 дни, докато продължителността на живота на повечето женски е между шест и осем седмици. Някои женски изпадат в състояние на хибернация и могат да преживеят до шест месеца.

10. По данни на Световната здравна организация (СЗО) ухапванията от комар отнемат живота на над един милион души годишно.

инфо: 10te.bg

Вижте още: 

10 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА ЗА СМЯНАТА НА ЧАСА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.