10 психологически проблема, които възникват от неправилно родителско поведение

дете

Причините за голяма част от психологическите проблеми в зряла възраст се крият в емоционалните впечатления от детството. Ето какви нежелателни характеристики развиват хората в следствие на някои разпространени родителски поведения.

Прекомерна тревожност, депресия, липса на независимост

Напоследък придоби популярност представата за „родителя-хеликоптер“, който винаги кръжи над детето си, готов да се намеси във всеки възможен момент. Но „наблюдението под лупа“ и прекомерната защита водят до психологически проблеми. Ако все още не можете да вземете важно решение, без преди това да говорите по телефона с родителите си, вероятно сте били отглеждани по този начин.

Пристрастявания и екстремни хобита

Ако родителите непрекъснато обясняват на детето колко проблеми причинява, то ще сметне, че всички ще са по-добре без него. Резултатът е, че като възрастен то подсъзнателно търси начини за самоунищожение – от злоупотреба с алкохол и наркотици, до опасни и рискови хобита.

Неспособност да си почиваш и да се отпуснеш

„По-сериозно!“, „Спри да се лигавиш!“, „Не се дръж като бебе!“ Подобни фрази създават прекалено сериозен възрастен, който никога не може напълно да се отпусне, не разбира децата и мрази „незрелите“ хора.

Изключително ниско самочувствие, желание да бъдеш като някой друг

Родителите, които сравняват децата, с „по-добрите“ други деца възпитават самокритичен тийнейджър, а после и възрастен комплекс за малоценност. Те винаги ще се опитват да се справят по-добре, като същевременно ще мразят себе си, за това че не са „по-добри“ по начало.

Проблеми в личния живот

Съветите да не се доверяваш на никого могат да доведат до това: да чувстваш, че светът е враждебен и пълен с капани. Подобни възрастни могат да имат сериозни проблеми с доверието.

Търсене на партньор „родител“

„Още си малък за това!“ – идеалният начин да възпитате зависим възрастен. Детето вероятно ще се чувства „твърде малко“ завинаги и ще има нужда от някой друг, който да поема отговорностите и грижите.

Потискане на собствените таланти, липса на инициатива, деструктивни забавления

Morkadis

Ако родителите често използват фрази като „Затваряй си устата“, „Не ми се прави на интересен!“ и подобни, детето трудно може да формира собствено мнение инициатива или лидерски качества. Като резултат то вероятно ще потопи амбициите си в алкохол и безсмислени развлечения.

Затвореност, потискане на емоциите

Липсата на емоции и чувствителност от страна на родителите не могат да останат незабелязани от децата. Когато често му казват да спре да плаче или да се оплаква, детето се затваря в себе си. Тези потиснати чувства могат да се превърнат в психосоматични симптоми.

Депресия, чувство за вина

„Лишавахме се от всичко, за да получиш добро образование!“ Чувството за незаслужена вина може да се превърне в непоносим товар за детето. Същото се отнася и за заплахите, свързани с лошите оценки – детето може да заживее под постоянен стрес.

Липса на независимост, безотговорност, незрялост

Има един специален вид параноичен свръхзагрижен родител, който не позволява на детето да прави нищо. „Не пипай котката! Ще те одраска!“, „Не сядай на ръба!“, „Не тичай там!“ Тези послание убеждават детето, че само не може да вземе никакво решение. Насажда се пасивност и безотговорност.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. emilyano Calabrezze 4 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.