10 страховити фотографии от викторианската епоха

Викторианската епоха е периодът на управление на британската кралица Виктория – от 1837 г. до смъртта ѝ през 1901 година. Период, в който Обединеното кралство е в икономически, социален и индустриален възход.

Период на велики открития и изобретения, на натрупване не ресурс от знания и богатства, които ще се стичат към острова от цял свят – тогава е построена железницата, пуснато е електричество по домовете на хората и улиците, изобретен е телефонът… и все пак викторианската епоха ще остане в историята като един от най-мрачните периоди в човешката история.

Една от най-странните традиции оттогава е правенето на посмъртни снимки. Снимането на току-що починали хора се считало за нещо съвсем естествено. Практиката имала за цел да запази спомена за близките и любими хора, които са напуснали този свят.

Според съвременните представи, подобно занимание днес би се считало меко казано за неприемливо, за табу, но тогава това било нещо съвсем нормално.

Днес ви представяме 10 посмъртни фотографии от Викторианската епоха, от които определено ще ви полазят тръпки. Внимание! Статията съдържа изображения на мъртви хора и не е предназначена за хора с нестабилна психика.

10. Фотографите тогава се стремили да направят своите модели да изглеждат колкото се може „по-живи“…

1

9. … и били оборудвани с набор от всевъзможни приспособления и трикове, за да постигнат този ефект.

2

8. Един от най-известните похвати бил позирането на мъртвите с техните домашни любимци. Като този мъж с неговите кучета…

3

7. … или това момиченце с любимите му кукли.

4

6. На тази снимка последното дете стои изправено на краката си, благодарение на специално приспособление.

5

5. Тук опорното приспособление е монтирано на стола.

6

4. Понякога подходът на фотографа бил да заснеме мъртвия като спящ.

7

3. Момичето на тази снимка е мъртво. За да придаде повече „живост“ на образа ѝ, фотографът дорисувал нейните очи.

8

2. По онова време фотографията била дълъг и сложен процес. По време на заснемането позиращите дълго време не трябвало да мърдат. На тази снимка си личи, че родителите на починалото момиче не са се съобразили напълно с указанията – те не са на фокус, за разлика от нея.

9

1. Колко трябва да е смел един човек, колко трябва да обича, за да позира за снимка с починалото си дете или любим човек?

10

инфо: 10te.bg

Вижте още:

 

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.