10-те най-красиви, но смъртоносни растения

Външният вид може да бъде много заблуждаващ, когато става въпрос за цветя. Днес ще ви предложим списък, състоящ се от десет разкошни, но смъртоносни растения и кратко резюме за тях.

Точно като нас, цветята се развиват от стотици хиляди години и са разработили различни средства за защита – от тръни и шипове, до смъртоносни химикали.

В тази статия ще обсъдим 10 смъртоносни растения, за които да внимавате. Тези цветя изглеждат безобидни за простото око, но съдържат токсини и отровни вещества, които могат да бъдат опасни както за хората, така и за домашните любимци.

1. Oleander/ Олеандър

pixabay.com

Олеандър, известен още от Древна Гърция и Рим и описан от Плиний, е едно от най-токсичните и смъртоносни градински растения в света. Можете да го използвате като декоративен храст или жив плет, но имайте предвид, че всички части на растението са отровни. Ако вие или вашият домашен любимец изядете случайно част от растението, симптомите на отравяне могат да варират от повръщане и диария до припадъци, кома и смърт. Уверете се, че не го докосвате, тъй като някои хора търпят тежки кожни реакции при контакт.

2. Lily of the Valley/ Момина сълза

pixabay.com

Ако погълнете такова цвете – и привличането е разбираемо, то ухае страхотно – очаквайте най-лошото. 1-ва степен по скалата за отровни растения е. Действа чрез сърдечните гликозиди, които създават ефект, подобен на този при експозицията с дигоксин, което означава, че това деликатно, разкошно, съблазнително цвете е и едно от най-смъртоносните растения убийци на Земята.

3. Ornithogalum/ Витлеемската звезда

pixabay.com

Многогодишни и трайни цветя от семейството на Лилиите – отровни във всичките си части, но най-вече не забравяйте да стоите далеч от луковиците и корените му. Това смъртоносно цвете, което цъфти в края на пролетта или началото на лятото, съдържа сърдечни гликозиди, които имат животозастрашаващи странични ефекти. Никога не трябва да го използвате като лекарство.

4. Iris/ Ирис

pixabay.com

Името си получава от гръцката дума за дъга, което е и името на гръцката богиня на дъгата – Ирис. То е едно от онези смъртоносни цветя, които изглеждат великолепно, но могат да доведат до повръщане, треска или диария при хора и домашни любимци. Въпреки това, има и някои представители на рода, които притежават множество лечебни свойства и се използват като билки.

5. Aconitum/ Самакитка

В голяма степен е проклятие за всичко около себе си. Въпреки че принадлежи към семейството на лютичетата, в Самакитката няма нищо сладко или хубаво (с изключение на външния вид). Няколко капки сок от корените на това смъртоносно цвете и ще получите сърдечна недостатъчност и парализа на сърдечните мускули, с които да се справяте – ако изобщо имате време, разбира се.

6. Belladonna/ Беладона

pixabay.com

Това многогодишно тревисто растение от семейството Solanaceae е толкова смъртоносно, колкото и репутацията му. Вероятно сте чели криминални романи или сте гледали телевизионни предавания, свързани с отравяне с беладона. Според USDA Forest Service, Беладона означава „красива жена“ на италиански… но това вероятно вече го знаете. Ето и други интересни факти за това отровно цвете.

Както при много отровни растения, има много причини за употребата им, както добри (лекарствени), така и лоши (оръжия и отрови). Римляните използвали беладона като биологично оръжие, за да замърсят хранителните резерви на враговете си. В пиесата на Шекспир, Макбет, шотландската армия побеждава датчаните, като замърсява алкохола им с беладона, предизвиквайки дълбок, коматозен сън, който ги убива в безпомощно състояние. По време на Втората световна война германците измислят смъртоносен газ без мирис и единственият антидот за неговите парализиращи ефекти се оказва атропин.

7. Hemlock/ Бучиниш

pixabay.com

Едно от най-отровните и смъртоносни растения в света. Трябва обаче да правите разлика между отровния бурак/бучиниш и Daucus carota („дантелата на кралица Ан“), защото двете са много подобни, но второто е безвредно. Отровният бурак расте из цял САЩ. То е токсично за домашни любимци, добитък и хора, така че не забравяйте да го следите, ако решите да го отглеждате в градината.

източник: 10te.bg

Вижте още:

10-те най-отровни паяка в света

10-те най-отровни животни в света

Най-отровните растения на планетата

9 отровни американски храни, забранени по света

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.