10-те най-скъпи фотографии в света

Снимките могат да предизвикат най-различни емоции у нас. Могат да ни разсмеят, но могат и да ни разплачат. Какви реакции биха предизвикали у вас най-скъпите снимки в света? Дали удивление или пък изненада?

За да видите някои от тях на живо, ще трябва да ги потърсите в художествените галерии. Какво кара хората да дават луди пари за една снимка? Вижте сами в днешната десетка на най-скъпите фотографии в света.

10. Billy the Kid

1

Неизвестен автор, цена: 2.3 млн. долара

Фотографията на прословутия престъпник Били Хлапето е направена в края на XIX век. Снимката е направена по стар фотографския метод, наречен „феротипия“. През 2011 година снимката е продадена на американски колекционер за 2.3 милиона долара. Причината за тази доста солена цена определено не е в художествената стойност на портрета, а в неговата уникалност – това е единствената снимка, за която официално е потвърдено, че е на Били Хлапето.

9. Untitled #153

 

2

Cindy Sherman (1985), цена 2.7 млн. долара

Както признава самата авторка Синди Шърман, основният ѝ страх е да умре от ужасяваща смърт. Фотографиите като „153“ са нейният опит да се примири с мисълта за смъртта и да се подготви за нея. „Не трябва да се страхувате и да отмествате поглед, казва тя за фотографията си – тя не е реална, това е постановка, приказка.“ През 2010 г. почти двуметровата мрачна картина бе продадена на търг за 2.7 милиона долара.

8. The Pond/Moonlight

3

Edward Steichen (1904), цена: 2.9 млн. долара

В началото на XX век цветните фотографии били изключителна рядкост. Авторът на „Езеро на лунна светлина“ използвал фотографски метод, измислен от братята Люмиер, който позволява цветовете да се нанесат на ръка върху лентата. Към днешна дата съществуват три варианта на снимката. Всички те са с различни оттенъци на цветовете, тъй като и трите са оцветявани ръчно.

7. Los Angeles

 

4

Andreas Gursky (1998), цена: 2.9 млн. долара

Андреас Гурски е немски фотограф, роден в Лайпциг. Неговият специалитет са мащабните панорамни фотографии от такъв ъгъл, че изглеждат практически необятни. Подобна е и фотографията „Лос Анджелис“. От височината на птичи полет градът изглежда като поле от далечни изкуствени светлинки. Снимката символизира съвременния свят и мястото на човека в него. Според замисъла на художника, човекът е главният герой в този кадър.

6. 99 Cent II, Diptychon

5

Andreas Gursky (2001), цена: 3.3 млн. долара

Още една снимка на фотографа Андреас Гурски. Фотографията изобразява вътрешността на магазин, в който всичко се продава за 99 цента. Дългите редове, затрупани с цветните кутии на стоките, които се отразяват в стъкления таван, засилват усещането за безкрайно консуматорството в съвременното общество. Снимката беше купена през 2007 г. от украинския бизнесмен Виктор Пинчук. Високата ѝ цена е обусловена преди всичко от името на автора, който вече бил прочут по време на продажбата.

5. Untitled (Cowboy)

6

Richard Prince (2001-02), цена: 3.4 млн. долара

Morkadis

Интересът на фотографа Ричърд Принс към изкуството се заражда, когато той започва работа за списание Time. Там той трябвало да изрязва статии от различни вестници и списания. Така в крайна сметка на страниците оставали само снимките и рекламите. Това го вдъхновило да започне да се занимава с фотография. Днес Ричард Принс се смята за един от най-известните американски художници на своето поколение. Световна известност получава с три снимки, една от които е „Каубой“. Направена е специално за рекламната кампания на цигарите Marlboro. Снимката е продадена за 3.4 милиона долара на търг през 2007 година.

4. Dead Troops Talk

7

Jeff Wall (1992), цена: 3.7 млн. долара

Подзаглавието обяснява сцената, която е изобразена на снимката – „Гледка след засадата, в която попадат съветски войници в Афганистан, Зима, 1986“. Въпреки реалистичния вид на сцената, кадърът всъщност е плод на аранжирана постановка – всички хора на снимката са актьори. Снимката била заснета в студио, а по-късно обработена на компютър. През 2012 г. фотографията е продадена за 3.7 милиона долара.

3. Untitled #96

8

Cindy Sherman (1981), цена: 3.9 млн. долара

Известна с провокативните си творби, автопортретите на Синди Шърман са изключително популярни сред колекционерите. Имена на своите произведения тя не дава – предлага всеки да помисли върху изображението и неговата история. #96 e една от 12-те фотографии, направени по поръчка на списание Artforum. Героинята от снимката е младо момиче, едновременно съблазнително и невинно, в ръката си държи изрезка от вестник с обяви за запознанства – своеобразен израз на неукрепналата женственост и готовността за раздяла с детството.

2. Rhein II

9

Andreas Gursky (1999), цена: 4.3 млн. долара

Немският фотограф Андреас Гурски е известен със своите широкоформатни фотографии на архитектура и ландшафт. През 1999 г. той създава серия от шест снимки на река Рейн, най-голямата и най-известната от които е „Рейн II“. Снимката е с внушаващите 1,9 х 3,6 м, а заедно с рамката достига до 2,1 х 3,8 м. За тази фотография авторът казва: „За мен това е една алегория на смисъла на живота“. За да постигне усещането за пустинен пейзаж, Гурски прибягва до помощта на компютъра и отстранява някои елементи от снимката: фабрика, пешеходци, велосипедисти. Картината бе продадена през 2011 година на неизвестен купувач за 4.3 милиона долара.

1. Phantom

10

Peter Lik (2014), цена: 6.5 млн. долара

Австралийският фотограф Питър Лик счупи всички рекорди за най-скъпа фотография със своя черно-бял „Phantom“, който беше купен на търг за 6.5 милиона долара през 2015 г. „Целта на моите снимки е да заснема силата на природата“, казва Лик за работата си. Фотографът е заснел „Phantom“ в Каньона на антилопата (Antelope Canyon) в Аризона, САЩ. Снимката е запечатила светлинен лъч, който се спуска в пещера през малък отвор, а изпаренията във въздуха създават илюзията за призрачно видение. С професионална фотография Питър Лик се занимава от 30 години и е носител на редица авторитетни награди. Снимал е в цял свят.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

20 ШОКИРАЩИ СНИМКИ ИЛЮСТРИРАТ ТЪЖНАТА РЕАЛНОСТ НА ВСЕКИДНЕВНИЯ ЖИВО
ТОВА ЖИВЕЕ В УСТАТА ВИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.