10 хитрини на повече от 100 години, които можем да приложим и днес

Понякога трябва съвсем малко креативност, за да направим живота си по-лесен. Често в това начинание първи се впускат рекламистите, водени от нуждата да популяризират даден продукт или послание сред многобройна аудитория. Преди интернет ерата телевизията бе централното средство за това, наред с кинопрегледите, а още по-рано първенството се е държало от печатните издания.

С ограничените ресурси на своето време „Галахър Сигаретс“ – известни тютюнопроизводители, измислили доста творчески начин, за да прибавят допълнителна стойност на своя продукт – на гърба на цигарените кутии отпечатвали рисунки с практически съвети от типа „направи си сам“ за спешни ситуации. Тук можете да ги видите и да почерпите от мъдростта на времето.

Как да си направите пожарогасител

1

Разтворете един фунт сол и половин фунт нишадър в две кварти вода и разпределете разтвора в бутилки с тънко стъкло. Избухне ли пожар, засилете шишето към пламъците, така че да се счупи – сместа ще възпре сериозното настъпление на огъня.

Как да извадите забито в ръката трънче

2

Напълнете бутилка с широко гърло с гореща вода почти догоре. Силно притиснете засегнатото място на ръката към отвора. Вакуумът бързо ще засмуче кожата, а парата ще извади трънчето.

Как да консервирате яйца

3

Яйцата, които искаме да консервираме, трябва да са прясно снесени. Нужно е просто да ги поставим в кутия или тенекия със суха сол и да ги покрием добре. Яйцата могат да се съхранят доста дълго, но никакъв въздух не бива да прониква в покритието.

Как да спрете разярено куче

4

В единия край на дълъг прът закачете шапка или просто кърпичка. Кучето ще се опита да свали на земята вашата защита, преди да се нахвърли върху вас. В този момент е време за тактическо отстъпление.

Как да напоявате растенията, докато сте във ваканция

Morkadis

5

Напълнете голяма кофа с вода и я поставете малко над нивото на растенията, като поставите възможно най-много от тях близо едни до други. Оплетете в свободна плитка вълнени конци. Потопете едната страна на краищата им в кофата, сложете им тежест така, че да докосват дъното, а другата свържете със саксиите.

Как да запалите огънче във ветровито време

6

Този широко разпространен проблем може да бъде лесно решен, ако предварително нащърбите повърхността на клечката кибрит с бръснарско ножче. Посоката на издълбаване трябва да бъде към върха, както е показано на картинката. Малките краища хващат огъня веднага и той става по-силен и стабилен.

Как да преминете на другия бряг на реката без мост

7

За скаути: Направете здрава примка около дърво и пуснете плувеца сред вас да премине реката, за да завърже и другия край на въжето отсреща. Направете столче и го привържете със свободна примка или скрипец към въжената линия. С помощта на друго, леко въже, завързано по средата на столчето, издърпайте неплувците над водата.

 Как да спасите човек от токов удар

8

Ако се опитвате да спасите човек, ударен от ток, в никакъв случай не го докосвайте, ако още държи кабела. Застанете върху стъкло или сухо дърво и опитайте да спрете тока. Веднага повикайте лекар.

 Как да си направите филтър за вода при спешен случай

9

Перфектен филтър за вода може да създадете от идеално чиста цинкова кофа. Пробийте дъното ѝ и прекарайте през дупката малка тръба. Напълнете няколко слоя пясък и камъни в кофата в следния ред: най-отдолу сложете големите камъни, над тях – малките, следвани от слой едър пясък и най-отгоре – фин пясък. Преминавайки през слоевете водата се пречиства и вече е годна за пиене.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

10 НЕУСПЕШНИ МЕТОДА ПРОТИВ ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ ОТ МИНАЛОТО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.