10 неуспешни метода против забременяване от миналото

2

Днес нежеланата бременност е нещо, което стои доста далеч от мислите на жените. Или поне на тези с елементарна сексуална култура. Презервативи, контрацептиви, хапчета за след секс… методите са много и, слава богу, никой от тях не смъртоносен, болезнен или с недоказан ефект. Не така обаче са изглеждали нещата в миналото.

В следващите редове ще намерите информация за неща, които никога, ама наистина НИКОГА, не трябва да пробвате. Всяко едно от изброените може да ви създаде сериозни главоболия във вид на стомашни проблеми, вагинални инфекции, че дори и истинско натравяне. Ето 10 странни древни метода против забременяване.

1. Крокодилски изпражнения

Най-древното противозачатъчно е използвано в Египет. Открити документи, датиращи от 1850 г. пр. н. е., описват как песарите (своеобразна древна вътрематочна спирала), която на практика представлява предмет или някаква комбинация от билки и други вещества, се поставят във влагалището, за да блокират пътя на сперматозоидите. Въпросната смес е включвала крокодилски тор, мед и натриев карбонат, които в миналото били често използвани и добре познати методи за контрацепция. Крокодилските изпражнения всъщност са леко алкални – почти като съвременните спермициди, така че този метод най-вероятно е бил доста успешен за предпазване от нежелана бременност.

2. Лимон

Някога жените напоявали гъба с лимонов сок, която след това поставяли във вагините си. Това се посочва в Талмуда като метод за контрацепция в древните еврейски общности. Сама по себе си гъбата действа като физическа бариера между сперматозоидите и матката. Смята се, че Казанова поставял кората на половин лимон вътре в своите любовници, а останалата чат от лимона използвал за унищожение на сперматозоидите.

3. Тестиси от невестулка

В някои средновековни източници се споменават творчески подходи към проблема с нежеланите бебета. Такъв е примерът с използването на тестисите на невестулката. Употребата им обаче е абсурдна, колкото и надеждността на този метод. Според поверието кавалерът трябвало да вземе два броя от мъжките семенни жлези на гризача и да ги завърже около вътрешната част на бедрата на дамата на сърцето си. Нежната половинка също трябвало да даде своята лепта в ритуала. Тя на свой ред трябвало да носи кост от невестулка. Благодарение на тази нелепа контрацептивна комбинация двойката не била в състояние да зачене.

4. Животински черва

В една пещера във Франция има рисунки, които според историците са първата илюстрация на човек, който носи презерватив по време на сексуален акт. Твърди се, че Цар Минос на остров Крит, който е син на Зевс и Европа, използвал черва от коза като презервативи 3000 г. пр. н.е. Най-старите открити презервативи датират от 1640 г. и са направени от свински черва. Тези презервативи са открити в замъка Дъдли в Англия.

5. Тежка вода

Според гръцкия гинеколог Сораний, практикувал през II век, водата, в която ковачите охлаждали нагорещеното желязо, била идеалният контрацептив. Тя трябвало да се пие при нужда, но екстравагантните препоръки на доктора не спират дотук. Той предписвал още намазка със зехтин, нар, джинджифил и тютюнев сок, която се поставя около влагалището, за да убива сперматозоидите.

6. Олово

Във военно време разпространено схващане било, че работещите в заводите за производство на олово не могат временно да имат деца. С това се обяснява и силният интерес на жените към доброволческата дейност във фабриките по време на Първата световна война. Всъщност тази опасна за здравето работна атмосфера може да доведе до неврологични проблеми, бъбречна недостатъчност, гърчове, кома и смърт.

Morkadis

7. Чай от жлезата на бобър

Този странен метод е бил разпространен в Канада. Първите свидетелства за практикуването му се появяват през XVI век. Вещите в интимните дела канадки опитвали да избегнат зачеване чрез накисване на сушени тестиси от бобър в концентриран разтвор на алкохол. След това въпросната смес се подгрявала и се консумирала на големи глътки под формата на запарка. Няма данни за ефективността на чая, но ако не друго, то поне със сигурност гадният му вкус е бил способен да убие всякакво желание за интимни ласки, твърдят запознати.

8. Опиумните войни

Докато в Австралия са приготвяли противозачатъчни топчета от кафяви водорасли, на Суматра и съседните острови са ползвали опиум. Растението се прилагало като изкуствена диафрагма от столетия. Местните жени вземали лепкави късчета смола и им придавали чашевидна форма. После този контрацептив, дар от природата, се поставял така, че да покрие шийката на матката. Никой досега не е успял да докаже, че опиумът наистина има контрацептивен ефект.

9. Душ с газирани напитки

Една от най-популярните марки газирани напитки е била контрацептивен хит през 50-те и 60-те години на миналия век в САЩ. Потребителите на безалкохолното обаче не са го консумирали през устата, а са си правили душ с него. При това интимен. Смятало се е, че въглената киселина и голямото количество захар убиват сперматозоидите. В един медицински журнал от XIX в. дори се споменава, че диетичната версия на напитката има още по-голяма успеваемост при предотвратяването на бременност. Съвременни клинични изследвания обаче развенчаха този мит и доказаха, че газираните напитки дори могат да причинят опасни вагинални инфекции и да повредят епителните тъкани.

10. Живак

Древните цивилизации смятали, че живакът има лечебни свойства и го използвали за лечение на всякакви заболявания – от кожни обриви до сифилис. В Древен Китай жените пиели горещ живак, за да се предпазят от бременност. Смятало се, че живакът „убеждава“ женското тяло, че не може да износи плода и предизвиква спонтанен аборт. Днес обаче е известно, че това вещество е изключително токсично и уврежда бъбреците, белите дробове и мозъка и може да доведе до смърт.

инфо: 10te.bg

Вижте още: 

УЖАСНИТЕ МЕДИЦИНСКИ ПРАКТИКИ ОТ МИНАЛОТО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.