10 неразгадани научни мистерии (част 1)

Науката е напреднала и е успяла да обясни множество загадки, но все още има много феномени и факти, които нямат своето сигурно научно обяснение. Ето списък включващ 10 от тях:

10. Континенталния дрейф

w1Теорията на континенталния дрейф е предложена още през далечната 1500 година и гласи, че континентите се отдалечават един от друг в океана. По-късно теорията бива разширена и превърната в теорията на тектоника на плочите. Предположението е, че тектоничните плочи на дъното на океана бавно се придвижват и разделят континентите, създавайки океаните във времеви период от милиони години. Мистерията в случая се крие в това, че не е ясно какво всъщност е задвижило целия процес и има множество научни изследвания, които сочат, че е малко вероятно тази теория да обяснява напълно феномена. Тъй като в теорията има много неясноти и има налични данни, които и противоречат, някои учени дори твърдят, че процесът може да е протекъл много по-бързо и да е бил задвижен от катаклизъм като например наводнение.

9. Изчезването на мегафауната

w2Някога на земята е имало множество големи животни като мамутите и оцелелите и до днес слонове. Тези животни се наричат мегафауна. Почти цялата мегафауна е изчезнала в рамките на няколко десетки хиляди години и учените все още не могат да докажат със сигурност, каква е била причината за това измиране. Има два основни отговора, които се предлагат, но нито един за сега не е подкрепен от задоволителни доказателства – прекомерното ловуване от страна на хората и промени в климата. Мистерията в крайна сметка остава и е възможно никога да не бъде разгадана напълно.

8. Ефектът на Мпемба

w3Ефектът на Мпемба е названието на свойството на водата да замръзва по-бързо, когато ври, отколкото когато е студена. Първите записани наблюдения на този ефект датират още от Древна Гърция, но науката все още не е постигнала консенсус относно това на какво се дължи.През 1969 година танзанийският учен Ерасто Мпемба е доказал, че ефектът съществува наистина, но учените до ден днешен не могат да го обяснят убедително. Има множество възможни обяснения, които често си противоречат и произтичат от коренно различни експерименти. По всяка вероятност обаче, науката рано или късно ще успее да изследва този феномен достатъчно сериозно, за да може да го обясни убедително.

7. Скоростта на светлината

w4Прието е, че нищо не може да се движи по-бързо от скоростта на светлината. И все пак остават доста мистерии и загадки, съчетани с доза несигурност и неизвестност. Излизат все повече данни, които сочат, че е възможно тази теория да е грешна. Според някои изследвания, тъмната енергия във Вселената се движи все по-бързо и по-бързо с напредването на времето. Освен това, ако теорията за големия взрив е вярна, в даден момент Вселената би трябвало да се е разширявала със скорост, по-висока от тази на светлината. За сега тази мистерия остава неразрешена, но науката уверено върви към събиране на повече данни по въпроса и неминуемо ще достигне до неговото разплитане.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Прочетете част 2

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.