13 странни факта за петък 13-ти

а1Ако сте притеснени, че е петък 13-и, дръжте здраво талисмана  си.

Ето ви 13 странни факта за деня на предразсъдъците.

1. Ако факта, че днес е петък 13-ти Ви плаши, може да имате параскевидекатриафобия. Това е научният термин за страха от петък 13-и. Трискайдекафобия е болезненият страх от числото 13.

2. Някои хора са толкова суеверни в петък 13-ти, че те отказват да пътуват, да си купят къща, или да купуват акции на този ден. Изчислено е загубите на този ден са 800 – 900 млн. долара просто защото хората не си вършат нормално работата, казва Доси, който е основател на Център за упраление на стреса и фобиите в Ашвил, Северна Каролина. Една от предлаганите услуги на института е преодоляването на фобията от Петък 13, която засяга 17 до 21 млн. души само в САЩ. 

3. Не е ясно кога и защо петък 13-и е свързан с лошия късмет. Асоциацията може да е библейска – 13 са гостите на Тайна вечеря, когато е предаден Исус. Той е разпънат на следващия ден – петък. Възможно е и 13-и да е в немилост защото е след 12-и, а това е броят на месеците и дните на коледните празници. Дузина са и знаците на зодиака, боговете на Олимп, подвизите на Херкулес, израелските племена и апостолите на Исус.

4. Каквато и да е причината, страхът от петък 13-и е много разпространен. Затова често хотели и болници прескачат 13-ия етаж, а летищата – 13-и изход.

5. Годината, в която ще има три петъка 13-и е 2015. Те се падат през февруари, март и ноември.

6. Ако се притеснявате, че е петък 13-и, радвайте се, че не сте рицар тамплиер от 14-и век. На 13-и октомври 1307 г. офицерите на френския крал Филип Четвърти нападат домовете на хиляди тамплиери и ги арестуват с обвинения за незаконна дейност. Макар и обвиненията да не са доказани, много от тях умират от зверските изтезания.

7. Съвсем уместно, режисьорът на психологическите трилъри Алфред Хичкок е роден в петък 13-и. Фидел Кастро също е роден в петък 13-и през август 1926 г.

8. Защо суеверията за петък 13-и толкова дълбоко се загнездват у нас? Според Томас Гилович, декан на катедрата по психология в Корнелския университет, мозъкът ни е прекалено добър в асоциациите. „Ако нещо лошо Ви се случи в петък 13-и, двете неща ще останат завинаги свързани за Вас и ще забравите всички останали дни с фаталната дата, когато нищо не се е случило“ – обясни той.

9. За езичниците 13 е щастливо число, съответстващо на броя на пълнолунията за една година.

10. Президентът Франклин Рузвелт не е пътувал в петък 13-и, нито давал вечери за 13 души. Наполеон и президентът Хърбърт Хувър също са имали трискайдекафобия – болезнен страх от числото 13.

11. Марк Твен веднъж бил 13-ият поканен на вечеря. Приятел го предупредил да не ходи. „Беше наистина лош късмет – разказал му по-късно писателят – Те имаха храна само за 12 души. Във Франция е прието, ако предвидените гости се окажат 13, да се кани и 14-и, като понякога дори се прибягва до професионалист.

12. Брокерът Томас Лоусън разказва в книгата си „Петък 13-и“ през 1907 г. как негов колега се опитал да понижи индексите на Уолстрийт през деня с най-лош късмет. След това брокерите избягват всячески да купуват и продават акции на този ден пише и в. „Ню Йорк таймс“ от 1925 г.

13. Този страх от петък 13-и има съвсем сериозни последици според Центъра за управление на стреса към Института по фобиите в Ашвил. Там предлагат терапия за преодоляване на параскевидекатриафобията. По техни изчисления индустрията губи стотици милиони долари заради страха на хората да пътуват в такъв ден и да сключват сделки.

инфо: http://www.purvite7.bg

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. Afroditi Georg 5 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.