20 февруари 1962 г. – Джон Глен става първият американец, който извършва орбитален космически полет

Джон Глен

Джон Глен не е първият американец, който излита в Космоса – Алън Шепърд го изпреварва с близо 11 месеца. Глен обаче е първият, който извършва орбитален космически полет. При това цели три пъти на борда на „Френдшип 7“.

Глен е пилот и ветеран от Втората световна и Корейската война. Зад гърба си има над 100 бойни мисии. През 50-те години на миналия век става тестови пилот, а през 1959 г. се присъединява към NASA. До този момент той има над 9000 летателни часа. Той е един от малцината астронавти, които участват при изграждането на дизайна на космическата капсула „Мъркюри“ (Глен има думата и при вътрешната конфигурация на първите капсули „Аполо“).

На 20 февруари Глен има възможност да разгледа отблизо своя собствен труд.  „Френсшип 7“ излиза в 10 ч сутринта с помощта на ракета „Атлас“ от Кейп Канаверал. В период от 4 часа, 55 минути и 23 секунди той обикаля Земята три пъти. По този начин Глен се превръща във вторият човек в света, след Юри Гагарин, който извършва орбитален космически полет.

Кариерата на Глен като астронавт приключва през 1965 г. Впоследствие той стартира частен бизнес. През 1974 г. е избран в сената на САЩ от щата Охайо и остава сенатор до януари 1999 г. През 1983 г. Джон Глен е издигнат за кандидат-Президент на САЩ за (изборите през 1984 г.).

През 1998 г. Глен отново се завръща в Космоса, този път на космическата совалка „Дискавъри“.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Непоказвани снимки на НАСА бяха представени на търг

10 мръсни малки тайни на NASA

Българка качи Tesla в космоса

Mandragora.bg

Жените се представиха по-добре от мъжете в експеримент за живот в Космоса

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.