5 класически признака на депресията, които повечето хора не разпознават

Депресията е скритата епидемия на нашето съвремие. Днес хората са по-депресирани в сравнение с предишните десетилетия, дори да не го подозират, установява ново изследване.

Данните, обхващащи 6,9 милиона възрастни и юноши от САЩ, разкриват, че американците днес докладват повече психосоматични симптоми на депресията в сравнение с проучвания от 80-те.

„Предишни изследвания са показали, че днес повече хора се лекуват от депресия в последните години, но това може да се дължи на по-голяма информираност и по-малко стигматизиране – казва авторът на изследването Джийн Туендж.

„Това изследване показва увеличаване на симптомите, които повечето хора дори не знаят, че са свързани с депресията, което предполага, че юношите и възрастните наистина страдат повчее от депресия днес.“

Симптомите на депресията, които много хора докладват, без да знаят, че са признаци на депресия, са:

  • Липса на апетит.
  • Проблеми със съня.
  • Липса на концентрация.
  • Безпокойство.
  • Чувство за претовареност.

„Въпреки всички тези симптоми хората не са по-склонни да казват, че са депресирани, когато ги запитат директно, което отново предполага, че покачването на случаите не се дължи на това, че хората са по-склонни да признаят депресията.“

Проучването установява, че в сравнение с 80-те години на 20. век, тинейджърите след 2010 г. са с 38 % по-предразположени към проблеми с паметта, а вероятността да имат проблеми със съня е със 74 %  повече. Вероятността да са се консултирали със специалист в областта на психичното здраве е с 50% по-висока.

50 % от студентите се чувстват преторавери, докато възрастните докладват лош сън, липса на апетит и чувство на безпокойство.

Всичко това са класически признаци на депресия.

На фона на тези резултати се явява фактът, че процентът на самоубийствата сред тинейджърите е намалял леко. Според Туендж това може да се дължи на по-широката употреба на антидепресанти за лечение.

Но макар антидепресантите да помагат в някои случаи, те не лекуват много проблеми, свързани с депресията и дори могат да ги влошат.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Кафето намалява риска от депресия при жените

Депресията – епидемията на XXI век

Будистът и Депресията

Повдигането е пренебрегван симптом за тревожност и депресия

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.