5 съвета за справяне с хроничното отлагане

pixabay.com

Прокрастинацията може да приеме много форми — от гледането на всички епизоди на сериала „Игра на тронове“, пазаруването онлайн на котешки възглавнички (въпреки че нямате котка) до следенето на бивши съученици от гимназията в социалните мрежи. Без значение от разновидността, хроничното отлагане е трудно за изкореняване, особено когато вече се е превърнало в навик. В тази статия практикуващият клиничен психолог д-р Елън Хендриксен предлага 5 съвета за справяне с прокрастинацията още днес!

Хроничното отлагане може дори да наподоби продуктивност, като подреждането на всички гардероби и чекмеджета в къщата или изпробването на най-новата рецепта за френски сладкиш. Прокрастинацията е трудна за преодоляване, защото включва определено количество самозаблуда.

Тя ни кара да си повтаряме:

„Ще го направя по-късно.“
„Сега съм изморен, имам нужда от почивка.“
„Свърших с част от работата, паузата ще е моята награда.“
„Имам предостатъчно време.“

Ако прокрастинацията навлезе в критичен период — изпускате крайни срокове, ядосвате тези около вас или се чувствате виновни, поради това че си губите времето — знайте, че първата стъпка към преодоляване на неприятния навик е приемането на факта, че сте прокрастинатор.

Предлагаме ви 5 начина за действие, за да преодолеете желанието си за постоянно отлагане на работата още сега… или може би утре.

Съвет №1: Напълно приемете, че сте прокрастинатор

Хроничното отлагане е трудно за идентифициране, тъй като може да приеме формата на заслужена награда, само още 15 минути сън и много други оправдания и извинения.

Тези причини може да ни се струват валидни на момента. Наистина заслужаваме почивка. Наистина сме много уморени. Само че това са симптомите на хроничното отлагане — извинение след извинение само и само да не изпълним задълженията си. Ако забележите, че постоянно трябва да се оправдавате за дейностите си, които не са свързани с работата ви, то тогава вече е дошло времето да си признаете, че това чисто и просто е прокрастинация. Не, не е малка пауза между ученето. Не, това не е награда, а избор, който правите всеки един път, за да избегнете неприятните, трудните или продължителни задачи.

След като сте приели напълно, че непрекъснато отлагате всичко за последния момент, идва времето за мерките за справяне.

Съвет №2: Променете средата си

Следващата стъпка е да назовете това, което ви позволява да отлагате и да го премахнете от живота си. Ако става въпрос за мобилно приложение като „Фейсбук“ или „Инстаграм“, тогава го изтрийте. Винаги можете да го инсталирате отново в по-късен етап. Ако проблемът е „Нетфликс“, прекратете абонамента си. В случаите, в които леглото или хладилникът ви подканват да се разсейвате, отидете в кварталното кафене, вместо да работите вкъщи.

Този тип интервенция е ефективна, защото принуждава прокрастинатора да се изправи срещу вредните си навици. Решението да се деинсталира „Инстаграм“ може да изглежда крайно и заплашително, но подобни целенасочени действия ще спомогнат за прекъсването на нездравословния цикъл на отлагане.

Съвет №3: Забележете, когато прокрастинацията спира да е приятна

Morkadis

Следващият път, когато усетите, че отлагате работата си, наблюдавайте внимателно какво се случва. В определен момент Mario Kart спира да ви носи удоволствие. След четвъртия епизод на „Приятели“ вече спирате да се смеете на шегите. Каквото и да практикувате, за да избягвате да изпълните задълженията си, идва мигът, в който дори приятното се оцветява от тревожността и притеснението. Използвайте този момент, за да прекратите прокрастинацията.

Съвет №4: Направете нещо продуктивно

Почти невъзможно е да се премине веднага от прокрастинация в продуктивност. Необходима е преходна фаза, така че изберете лесна задача, която да ви помогне да започнете работния процес. Най-лесното и ефективно решение е да изпълните най-бързото и елементарно нещо от плана за действие. Изберете преходна задача, която наистина е полезна за работния процес, а не просто друга форма на прокрастинация.

Съвет №5: Редуцирайте задачите от плана си за действие

Този съвет може да звучи нелогично, но прекалено дългият списък със задачи може да има негативно влияние върху психиката на прокрастинатора. Първо, подобен план за действие може да изглежда като невъзможен за изпълнение и да доведе до увеличаване на тревожността. Второ, дългите списъци със задачи за изпълнение са нереалистични, така че си поставяйте постижими цели. Така че ограничете плана си за действие до три, максимум пет подточки.

източник: psychology.framar.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.