5000-годишен подземен град крие тайна църква

3

В района на Кападокия (Турция) е открита подземна църква, изрисувана с множество фрески, която най-вероятно е построена през XII век.

Находката е направена по време на разкопки за построяване на жилищни сгради, а местните власти смятат, че църквата ще се превърне във важна дестинация за християнските поклонници. Според кмета на града някои от фреските изобразяват възвисяването на Исус и Денят на страшния съд.

„Сигурни сме, че такива фрески не съществуват никъде другаде по света“, казва кметът Хасан Юнвер, като добавя, че е възможно църквата да не е построена през XII, а още през V век.

Религиозният храм е част от жилищен комплекс, издълбан директно в меката скала. Намира се в близост до защитената от ЮНЕСКО територия на Кападокия. Подземният град, открит през 2014 г., е най-големият в света и е бил населен още преди 5000 години. Археолозите са открили тунели, дълги над 7 км.

Църквата все още не е изследвана изцяло. Засега изследователите са успели да видят само тавана и не са сигурни за височината на цялото помещение. За момента археолозите са спрели изкопните дейности, за да предпазят новооткритата находка от зимната влажност.

„Разкриха ни се само няколко фрески. Ще видим още, когато премахнем цялата пръст. В предната част на църквата има фрески, изобразяващи разпъването на Исус на кръста, както и неговото възнасяне в небесата. На места се виждат и апостолите, някои светци и пророци като Мойсей и Илия“, казва археологът Али Айдън.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

В СЕЛО ГАБРОВО ВСЕ ОЩЕ ЧУВАТ КАМБАНЕНИЯ ЗВЪН НА ЗАТРУПАН С ПРЪСТ ХРАМ ПРЕДИ 5 ВЕКА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.