6 миризми, които скоро ще изчезнат напълно

10

Нищо не може да ви върне назад към някой спомен така, както аромат на нещо отдавна забравено. Някои миризми просто остават отпечатъни в съзнанието ни завинаги… но дали си давате сметка, че дори такива традиционни аромати може да изчезнат един ден. При това, дори много скоро, припомня ни Mental Floss.

1.    Горящи листа
Eдин знак, че есента е към своя край и зимата скоро ще бъде тук, е когато свежият въздух се изпълни с миризмата на изгорели листа. Още през октомври земята се покрива с фин скреж, но димът от купчината листа, които горят пред блока  създава един особен уют.

2.    Маркери
Класическият “Магически маркер” се появява за пръв път на пазара през 1952 г. Формулата на мастилото включва смес от толуен и ксилен – два разтворителя, които не само имат отличителна и неприятна миризма, но които също така съдържат упойващи вещества и са опасни при вдишване. Днешните перманентни маркери “получават” цвета си от по-малко ароматни мастила на алкохолна основа.

3.    Лепенки от дъвки
Помните ли как като малки си разменяхте лепенки с футболисти? Случвало ли ви се е докато разтваряте опаковката, дъвката да залепне за стикера и да го повреди, а сладката й миризма да остане дори по лепенката. Днешната младеж изпуска възможността да бъде част от тази незабравима детска игра.

4.    Миризмата на стара/нова кола
Миризмата, която усещаме днес при доставката на чисто нов автомобил е много по-различна от тази на нова кола преди 30-те години. Тази миризма идва от обгазяване на синтетични материали, пластмаси и химически добавки, които се използват при конструкцията на съвременните автомобили. През 1960 г. средностатистическата кола, съдържа 22 паунда пластмаса; през 2012 г., това количество се е увеличило до 250 паунда.

5.    Телефонен указатели
Благодарение на Google, много малко хора отварят телефонен указател, когато търсят телефонен номер или адрес. Преди години, почти във всеки дом и офис имаше малка купчина от дебели телефонни указатели с пожълтели страници , до които да се допиташ, когато търсиш далечен роднина или забравен приятел.

6.    Прах от тебешир
Миризмата на тебешир веднага ни връща в училищните спомени, когато стоим пред дъската и се отпиваме да решим някоя задача. С толкова много класни стаи, в които вече се използват бели дъски и маркери този спомен започва да избледнява.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.