8 умопомрачителни факта за човешката раса (част 1)

човек 2

Модерният човек. Разумният човек. Homo sapien. Както и да ни наричате, хората сме странни. Открояваме се от останалите животни като вдигнат противоположен палец с нашето изправено ходене, (предимно) неокосмени тела и склонността за живот в бетонни кутии, седнали пред телевизора. Въпросът е, как сме стигнали до тук?

Въпреки голямото разнообразие сред човешкото население, всички имаме (до голяма степен) един общ африкански произход. Въпреки бумът в популацията, имало е времена, когато сме били на ръба на изчезването.

Въпреки относително краткото време, през което се шляем безцелно по планетата, присъствието ни вече се усеща на звезди и планети на много светлинни години от тук.

Както казахме, хората сме странни. Като такива, ние не се примиряваме просто с ядене, спане и секс като останалото животинско царство (макар много хора да смятат това за доста готин живот), а сме уникални сред живота на Земята с това, че сме изградили цивилизация. Какво ни е направило такива?

Само няколко семейства са напуснали Африка

Когато антрополозите казват, че всички хора са произлезли от древните африканци, те имат предвид, че всички хора (извън Африка) са произлезли от много ограничен брой древни африканци.

Макар в самата Африка да се смята, че е имало 14 отделни древни родословия, само едно от тях е оцеляло извън континента и дори това е било чист късмет.

Прекосяването от африканския континент до останалия свят си е било смъртоносно приключение. Някои доказателства показват, че една група ранни хора е успяла да го направи, но е загинала по-късно поради климатични промени. Тогава, преди около 70 000 години, друга малка група хора, вероятно не повече от 200 души, прекосява Червено море, на място наречено Баб ел-Мандеб, и стига до Арабия, Азия и Европа.

Генетичните изследвания показват, че всеки един неафриканец на планетата може да проследи своето родословие до тази шепа пионери.

Някога сме били застрашен вид

Трябва да благодарим на първите изследователи, че изобщо сме се измъкнали от Африка, но най-лошото е било след това.

Учените са открили, че по времето, когато предците ни са се заселвали в Африка, Европа и Азия, е имало около 18 500 човека, годни за размножаване (и не повече от 26 000). Това е достатъчно малко, за да се каже, че сме били застрашен вид. Човечеството се е крепило на косъм.

Хората притежават по-малко генетично разнообразие от повечето останали примати и това се дължи на необяснимото почти изчезване по онова време. Някои смятат, че вероятно е било заради климата или пък е имало катастрофално вулканично изригване.

Има теория, че китайците са различен вид

Morkadis

Вече казахме, че всеки неафриканец по света е произлязъл от шепа африканци, но някои не са съгласни с тази хипотеза.

Има нарастващо движение в китайската антропология, според което китайците са произлезли от различно разклонение на homo erectus, което е напуснало Африка много преди да се появи homo sapiens. Това отчасти обяснява защо китайците притежават толкова драматично различни черти от типичния черен африканец. Някои също така смятат, че теорията се подкрепя от факта, че много древни инструменти, намерени от археолози в Китай, са изключително примитивни в сравнение с находките от homo sapiens, което подсказва, че не са били дело на напреднали майстори.

Макар мнозина да са уверени в тази теория, всеки генетичен експеримент досега дава резултати, показващи че китайците са със същия произход като нас, а според някои, липсата на каменни инструменти може да се дължи на това, че първите китайци са правели инструментите си от бамбук.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.