9 отровни американски храни, забранени по света

Въпреки че САЩ е страна с висок стандарт, когато стане въпрос за храна, американците трябва доста да внимават. Храната им може да съдържа опасни съставки, които са забранени в много други страни.

Мляко с хормони

Дори американското мляко не е безопасно. Там дават специален хормон (bGH) на кравите, за да доят повече мляко от тях.

Започнали са дават този хормон, който се произвежда от жлези на кравата, през 2013г. Тази практика им помага да произвеждат до 10% повече мляко. Хормонът увеличава риска от рак на гърдата, дебелото черво и простатата. Понеже кравите биват инжектирани с него, те започват да произвеждат друг вреден хормон (IGF-1).

Тъй като този хормон прави кравите по-податливи към болести, това означава, че получават повече антибиотици. Американците пият тези антибиотици заедно с млякото. Колкото повече антибиотици се поглъщат, толкова по-резистентни стават бактериите. Използваните на хормона bGH е вече забранено в Израел, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Европейския съюз.

Макар Агенцията за храните и лекарствата да не вижда нищо опасно в това мляко, в САЩ има закон всяко шише мляко със съдържание на такъв хормон да бъде етикетирано правилно. Ако живеете там и искате да опазите здравето на семейството си, избирайте мляко, на което пише “bGH-free”.

Опасни консерванти в храните

Американските бисквитки, чипс, наденици и зърнени закуски са вкусни. Но знаете ли как остават толкова вкусни и свежи месеци наред? Погледнете етикета и ще разберете – BHA и BHT, които са забранени в Англия, Япония и части от Европейския съюз.

Проблемът тук са мазнините. Мазните храни се развалят бързо. Вкусът, цветът и дори миризмата им се променят когато мазнината граняса. BHA и BHT химикалите се използват, за да не оксидират мазнините. Тези съставки имат дори антимикробни свойства. Те са добри за любимите ви храни, но и за вас.

Тези консерванти се правят от петрол и според Националния здравен институт, могат да причинят рак у хората. Тестовете върху мишки вече са го потвърдили. Агенцията по храните и лекарствата смята тези съставки за “общоприети за безопасни”. Други здравни организации все още не са толкова сигурни за BHA и BHT. Нужни са допълнителни изследвания, които обаче не се правят.

Резултатите дотук са доста противоречащи. Някои казват, че малките дози са безопасни, а големите карциногенни, а други, че големите дози дори убиват рака. След като учените не знаят как точно влияят BHA и BHT, най-добре е да ги избягвате изобщо.

Чипс с олестра

Заместителят на мазнини, изобретен от Procter & Gamble, може да бъде открит в някои популярни марки чипсове. Идеята на олестрата е, че не прибавя мазнини към диетата ви, понеже организмът не може да преработва големи молекули. Така можете да нагъвате чипс колкото искате, но трябва първо да знаете някои неща за олестрата.

Казват, че олестрата влияе на способността на тялото да абсорбира някои хранителни вещества. Освен че блокира абсорбирането на мазнини, също така блокира неща като витамини, бета каротин и ликопен.

Morkadis

Великобритания и Канада вече са забранили олестрата, но не и САЩ. През 1996г, използването на олестра е одобрено от FDA за пакетираните снаксове. Що се отнася до предупреждението за тази съставка, на етикета на съдържащите я храни ще откриете това: “Продуктът съдържа олестра. Олестрата може да причини стомашни болки и разстройство. Олестрата блокира абсорбирането на някои витамини и други хранителни вещества. Добавени са витамини А, D, E и K.”

От вас зависи дали ще ядете такива чипсове и ще страдате от диария, или просто ще намалите лошите храни. Защото този чипс не е полезен. Може да не съдържа мазнини, но не ви дава и нищо полезно.

Мек хляб с калиев бромат

Калиевият бромат доведе до революция в печенето на хляб като направи тестото по-здраво и намали времето за печене. Успешно се използва в САЩ още от патентоването му през 1914г. Въпросът е защо Канада, Бразилия, Китай и ЕС са забранили тази магическа съставка?

Смята се, че калиевият бромат причинява проблеми с бъбреците и нервната система. Тестовете върху плъхове и мишки показват, че причинява и рак. Япония е първата страна, заподозряла съставката като вредна. Техните изследвания през 1982г доказват, че калиевия бромат причинява рак на щитовидната жлеза и бъбреците при мишки и плъхове. Много други страни по света са забранили съставката в хляба. Но Американската агенция за храните и лекарствата настоява, че количеството калиев бромат в хляба е много малко: по-малко от 20 частици на милиард.

Всеки, който пече хляб, знае колко важно е тестото да е еластично. Глутенът, пшеничен протеин, е естествено лепило, което заздравява тестото, но за нещастие причинява проблеми с храносмилането при някои хора. Затова производителите избягват да го слагат в техните продукти. Кислородът е силен и абсолютно естествен състаряващ агент, които прави тестото еластично. Трябва да обогатите брашното с кислород чрез пресяване, преди да го добавите в сместа. Това обаче отнема време и усилия. Защо да губите време, когато има дори по-ефективен метод – калиев бромат?

Освен всичко друго, той избелва тестото (понеже то иначе е бежово) и го прави много здраво. Резултатът е бял и изключително мек хляб.

Пилета с арсен

Американците хранят с отровния арсен пилетата си още от 40-те години. Едва през октомври 2013г, FDA отказаха да одобрят три от четирите базирани на арсена добавки към храните за пилета и прасета. Въпросната добавка, която е забранена в Европейския съюз, е използвана за да изглежда по-розово местото на пилетата, пуйките и прасетата. Ако се консумира с храната, арсенът стимулира растежа на пилетата, помага срещу някои заболявания и прави месото на животните по-привлекателни за купувача.

Пилетата се хранят по този начин от години в САЩ, така че е малко вероятно това да спре сега. FDA са взели решението си на базата на това, че арсеника може да не е карциногенен сам по себе си, но след консумация става опасен.

Използването на арсен за храна на пилетата създава опасна верига. Арсенът се консумира от пилетата, след което попада в тора. Той пък се използва за обогатяване на почвата, откъдето попада във водата и посевите.

Арсенът е опасна отрова, която причинява рак при хората. Може да се открие дори в замърсената вода. От 1900-те, в повечето плодови овощни градини се използват пестициди с арсен, така че сокът, който купувате от магазина, също може да го съдържа. Затова педиатрите не препоръчат натурални сокове за бебетата и малките деца. Но зеленчукът с най-високо съдържание на арсен е оризът, така че го мийте добре преди да го готвите.

Американците консумират 7 милиона килограма оцветители годишно

Американските производители на храни изливат 7 милиона килограма изкуствени оцветители в продуктите си всяка година. Това доказва колко много Америка “обича” децата си. Оцветителите се използват, за да изглеждат храните и десертите по-примамливо за децата. Родителите често не могат да направят нищо по въпроса и купуват тези продукти без да знаят, че някои изкуствени оцветители като червено 40, синьо 1, синьо 2 и жълто 5 са забранени например в Норвегия и Австрия.

В Европейския съюз, изкуствените оцветители поне трябва да бъдат изписани на етикета с предупреждения като “тази храна може да повлияе на активността и вниманието при децата”. В САЩ обаче това не е задължително, въпреки че изкуствените оцветители причиняват свръхактивност, алергии и дори рак при децата.

Преди 20-и век, оцветителите са идвали от естествени източници. Днешните обаче нямат нищо общо с природата. Оцветител синьо 1 може да се открие в печените храни, безалкохолните и зърнените закуски и причинява тумори в бъбреците при мишките. Синьо 2 се използва в сладките, напитките и дори в храната за домашни любимци и също причинява тумори, особено в мозъка. Червено 40 причинява свръхактивност при децата и алергични реакции. Жълто 5 е дори още по-популярен оцветител. Открива се в печените храни, желатиновите десерти, зърнените закуски и почти навсякъде, а влияе на поведението на децата.

Безалкохолни с отровно бромирано растително масло

В САЩ се използва бромирано растително масло (BVO) при производството на безалкохолни. Този емулгатор се използва в Mountain Dew, Fanta, Fresca и Gatorade, но е забранен в повече от 100 страни по света. Дори FDA третират съставката като опасна, но не ограничават използването й.

Причината за предпазливостта е, че парите на брома са токсични и корозивни. Бромът причинява различни увреждания на щитовидната жлеза. Някога е бил използван във фармацевтиката при производството на приспивателни, но е забранен през 1975г, защото причинява психични разстройства.

BVO се добавя в безалкохолните, за да не се отделя цитрусовия овкусител. Утайките в безалкохолните отблъскват клиентите, затова производителите добавят BVO. Без тази съставка, напитките ще изглеждат неравномерно оцветени и мътни. Обикновено повечето производители на отбелязват на етикета, че продуктите им съдържат BVO.

FDA настояват, че умерените количества от тези безалкохолни напитки не са вредни. Доказано е обаче, че бромът може да се натрупва в мастните клетки и с времето води до странични ефекти. И те са ужасяващи. Стомашни болки, посиняване на кожата, диария, главоболие, отпадналост, тремори на езика и клепачите, родилни дефекти, проблеми с растежа, загуба на паметта и др.

Месо с рактопамин

През февруари 2013г, Русия забрани американското телешко, пуешко и свинско месо заради съдържащия се в него рактопамин и съставка, която се добавя в храната на прасетата и добитъка, за да растат по-бързо. Това нещо е забранено също в Европа, Тайван и Китай. В САЩ обаче все още се използва, защото властите не са сигурни дали иначе ще могат да предоставят достатъчно месо за американците.

Преди клане, американците дават на добитъка и прасетата различни количества рактопамин в зависимост от целта: или искат животните да са с крехко месо, или да напълнеят много. Рактопамина остава в месото и докато международният лимит е 10 части на милиард, FDA са го вдигнали на 50 части на милиард.

Трудно е да се каже как точно рактопаминът влияе на човешкото тяло, защото няма много провеждани изследвания. Смята се обаче, че води до промени в поведението и мутации на хромозомите.

Американците не се поддават на ГМО истерията

Докато повече от 40 страни по света изискват специално обозначаване на ГМО продуктите, САЩ игнорира истерията. 70% от американските преработени храни съдържат ГМО съставки.

Идеята за отглеждането на растения и животни само с най-желаните характеристики е много примамлива. Избирате гена, който искате и го предавате на растението, което искате, като получавате чисто нов продукт със съвършени качества. Това драстично опростява живота ни. Но дали е безопасно за човек? Консумирането на нещо генетично променено кара мнозина да се сетят за научната фантастика и мутантите. Но няма клинични доказателства, че ГМО влияе по някакъв начин на хората.

ГМО технологиите се използват най-вече за отглеждането на посеви, които да издържат на суша и хербициди. Първият генетически модифициран организъм в САЩ е доматът Flavr Savr отпреди 20 години. От тогава, Американците консумират ГМО всеки ден. Вероятно се предполага, че опасна ли е тази храна, досега е щяло да си проличи.

В кои американски храни се съдържа ГМО? Царевицата и всичко, свързано с нея, 95% захарното цвекло и 94% от соята. На практика, това означава, че няма храна, която да не съдържа ГМО.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Ако преядете с тези 4 популярни храни, ще умрете

Храни, които могат да променят настроението ви

Непознатите вреди в познатите храни

Опаковките на бързите храни изпускат вредни вещества в храната

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.