Динозаврите може би са били топлокръвни

динозавриНово изследване на учени може да покаже, че динозаврите са били топлокръвни животни като птиците и бозайниците. Специалистите от университет в Австралия са на път да опровергаят теорията, че праисторическите същества са студенокръвни като влечугите. Проф. Роджър Сиймур твърди, че студенокръвни динозаври не биха имали нужната физическа сила да ловуват други животни и да доминират над бозайниците през мезозоя.

„Много неща за динозаврите могат да бъдат научени въз основа на фосилите им, заяви той. Въпросът дали динозаврите са студенокръвни или топлокръвни животни обаче все още се дискутира сред учените. Някои изтъкват, че големият соленоводен крокодил може да качи телесната си температура над 30 градуса Целзий, излежавайки се на слънце, и да я поддържа нощем, като за целта не си позволява резки движения, които биха могли да я свалят. Студенокръвни динозаври би трябвало да правят същото и да имат висока телесна температура, без да е нужно да генерират топлина в клетките си чрез придобитата въз основа на консумираната храна енергия.“

Ученият се запитал каква ще е мускулната сила на подобен на крокодил динозавър в сравнение с тази на подобен на бозайник динозавър със същите размери.

Соленоводните крокодили, чието тегло може да достигне 1 тон, имат репутация на изключително силни физически животни. Въз основа на изследвания върху млечната киселина в кръвта и мускулите проф. Сиймур и колегите му от университета Монаш и Калифорнийския университет обаче заключили, че 200-килограмов крокодил може да „произведе“ едва около 14 на сто от мускулната сила на бозайник във върхова физическа форма и че това съотношение изглежда намалява с увеличаване на размерите на тялото.

„Освен това на студенокръвните крокодили липсва издръжливост, която е очевидна при топлокръвните животни, отбеляза проф. Сиймур. Макар соленоводните крокодили да са изключително силни физически, подобните на крокодили динозаври не са „конкурентоспособни“ на подобните на бозайници динозаври.“

инфо: actualno.com

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.