Древноегипетски саркофаг е открит в Израел

1Израелският департамент за древности (IAA) е открил на север в страната древноегипетски саркофаг с човешки останки и златния печат на фараоните.

Откритият в Тел Шадуд в Израелската долина гроб е част от погребение, датирано към късната бронзова епоха (XIII в. пр.н.е.).

Откритието е направено по време на разкопки за прокарване на магистрален газопровод. Археолозите първо открили подножието на гроба, а разкопките на самия саркофаг отнели около три седмици. Работата в участъка продължила от декември 2013 г. до март 2014 година.

3300-годишният глинен саркофаг с цилиндрична форма е покрит с необичаен капак във формата на човек. Той бил заобиколен от различни керамични изделия. Основно това били съдове за съхранение на храна, посуда, култови съдове и животински кости. На капака може да се разгледа мъжко лице в египетски стил, със стилизирани коси, уши, ръце, скръстени на гърдите, изящни вежди, бадемови очи, дълъг нос и пълни устни. Скулптурата е запечатала типична древноегипетска погребална поза.

„Това е наистина красиво лице, много спокойно – казва египтологът и археолог Едуин ван ден Бринк от Израелския департамент за древности. – И много привлекателно.“

Според Ван ден Бринк подобни саркофази са били открити преди половин век на територията на провинция Деир ал Балах в Ивицата Газа. Там били разкопани около 50 подобни гроба (основно от злосторници). Някои от тези саркофази може да се видят в археологическото крило на Израелския музей в Йерусалим.

В новата находка почиват останките на възрастен мъж. В отвъдното го съпровождали бронзови плочи, нож, чаша и керамични изделия.

„Тъй като съдовете, погребани с човека, са с местен произход, смятаме, че покойният е бил чиновник с ханаански произход, който е бил на служба в египетското управление“, твърдят изследователите.

Друга, по-малко вероятна хипотеза, се състои в това, че саркофагът принадлежи на богат местен жител, който просто е решил да имитира египетските погребални обичаи.

2Редом до останките археолозите са открили златен пръстен-печат във формата на скарабей с името на Сети Първи, египетски фараон от XIX династия. Той завоювал региона през XIII в. пр.н.е., в първите години от своето управление, за създаването на търговски пътища.

На пръстена фараонът се отъждествява с бог Ра, а неговото име е защитено от кобра. Един от най-влиятелните царе на династията Сети I е бил бащата на Рамзес II – някои учени смятат, че именно Рамзес е бил управляващият фараон в момента на излизането на евреите от Египет.

Археолозите смятат, че погребението сочи за силното влияние на египетската цивилизация в Ерец Израел и в Израелската долина, в частност по време на второто хилядолетие преди новата ера.

Сега изследователите планират да проведат подробен анализ на човешките останки, включително ДНК анализ, който да определи дали този човек е бил ханаанец, или египтянин, намерил последно пристанище в Израел.

Вижте още: 

Безсмъртието на Даши-Доржо Итигелов озадачи науката

инфо: http://megavselena.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.