Откриха златния град на ацтеките?

aВ джунглите на Централна Америка може би е открит митичният Сиудад бланка – Белият град със злато на ацтеките, търсен от испанските конкистадори през XVI век, съобщава в. „Индипендънт“.
След сканиране на район в джунглите на Хондурас археолозите открили странни геометрични образования.
Още миналата година археолозите Стивън Елкинс и Бил Бененсон обявиха, че руините навярно се намират в региона Ла Москития в Хондурас, където няма пътища и цялата площ е заета от тропически гори и блата. Тогава те направиха восокотехнологично сканиране на областта и резултатите вече са готови. На тях се виждат геометрични форми, които едва ли е възможно да бъдат създадени от природата.


Снимките са направени от бавнопрелитащ над територията самолет, от който към земята са били изпращани лазерни импулси. Обработката на данните позволила да се получат триизмерни топографски изображения. След това зелената шапка на горите била „вдигната“ чрез специален филтър, за да бъдат разгледани по-добре неравностите по повърхността. Така изследователите успели да забележат тайнствени възвишения с геометрични форми, които може да се окажат останки от изгубена цивилизация с канали, пътища и постройки.

Сега целта е да се докаже, че става дума именно за изкуствени съоръжения, поради което тази година към мястото ще бъде изпратена експедиция по земя. Ако това се потвърди, ще трябва да се установи наистина ли става дума за Сиудад бланка, или за друг древен град.

Според легендите „белият“ град е бил пълен със злато. Първи за него говори конкистадорът Ернан Кортес в писмо до крал Карл V през 1526 г. Оттогава стотици иманяри и авантюристи напразно са опитвали късмета си да го открият. Досега не се е появявало и нито едно потвърждение, че градът наистина съществува.

Ако новата информация се потвърди, то откритието ще е съпоставимо с това на Мачу Пикчу през 1911 г.

инфо: „24 часа“

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.