Неземната красота на платото Енеди (галерия)

Днес отново стягаме куфарите и се запътваме към едно от най-извънземно изглеждащите места на света, а в същото време и такова, което от хилядолетия е един вид кръстопът на много цивилизации и култури.

Платото Енеди се намира в северната част на държавата Чад или иначе казано в една от южните точки на пустинята Сахара.

Тук където времето не е на страната на хората, теренът е толкова труден, че единствените посетители са пустинните номади и някои и друг турист с приличен джип 4х4 сякаш се намираме на друга планета. На това място могат да се видят невероятни скални формации, които сякаш не трябва да съществуват, тук също така можем да видим и как дори в пустинята природата намира начин да изкара вода на повърхността.

Пътуването до това място обаче не е за обикновен турист или за човек със слаби нерви. Въпросното плато е разположено на около 4 дена път от столицата на държавата – Н’Джамена, което на арабски означава място за покой, което всъщност е и последното такова преди да предприемете опасното и дълго пътуване в държава, която има над 200 лингвистични и етнически групи. Когато пристигнете на мястото може да се натъкнете на групи от номади или на някой скален катерач, който е решил да покори някой от пясъчниците високи по над 100 метра.

Друга от забележителностите тук са и множеството оазиси, в които можете да видите известният, но много рядко срещан Нилски крокодил джудже. За жалост времената не са пощадили Енедският тигър и Сахарският лъв, които се смятат за изчезнали видове.

И за последно една от най-големите изненади на това място са скалните праисторически рисунки, които само доказват, че преди хиляди години тук не само е имало хора, но те дори са имали време и възможност да рисуват животът около тях. За жалост за момента тези рисунки не са напълно изследвани и не е напълно ясно кога са направени, нито пък от кой народ.

Да, това е една много отдалечена локация, но ако разгледате снимките по-надолу ще разберете защо от хилядолетия хората се завръщат тук въпреки трудният път и въпреки огромната пустиня около платото Енеди.

инфо: http://neshtoto.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.