Полюсите на магнитното поле на Слънцето се размениха

слънцеМагнитното поле на Слънцето обърна напълно полярността си по средата на 24-ия слънчев цикъл, съобщи в. „Индипендънт“, позовавайки се на НАСА и Европейската космическа агенция.

С това веднага започва нов процес на движение на полюсите, който ще свърши след 22 години, когато те отново ще се разменят.

„Обръщането на слънчевото магнитно поле е голямо събитие – каза д-р Тони Филипс от НАСА. – Магнитното въздействие на Слънцето ( наричано също хелиосфера) достига на милиарди километри, отвъд Плутон, до началото на междузвездното пространство.“


Магнитното поле на Слънцето променя полярността си на всеки 22 години. За сравнение земните полюси не са се сменяли от 800 000 години.

Полюсите разменят местата си в кулминацията на слънчевия цикъл, когато се реорганизира „вътрешното магнитно динамо“. Тогава има повече слънчеви петна и избухвания.

Точният вътрешен механизъм зад явлението още не е познат на специалистите, макар и магнитното поле на звездата ни да се наблюдава ежедневно от учите в обсерваторията „Уилкокс“ на Станфордския университет. Това е четвъртата размяна на полюсите, следена от обсерваторията.

Прочетете още:

Българският календар е най-старият в света, според него отбелязваме 7522 г.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.