НАСА ще наблюдава топенето на полярния лед

ледКосмическата агенция на САЩ ще използва системата си LiDAR, за да направи карта на арктическите ледове, пише Motherboard. Технологията вече се използва за картографиране на тропическите гори, които са недостъпни за човешки крак, както и на бреговата линия на Лонг Айлънд. Картите, създавани от LiDAR са триизмерни и показват впечатляващи детайли.

„Исторически точността на картографирането се измерва в метри. С LiDAR ние измерваме точността със сантиметри”, казва Лари Шугърбейкър, старши съветник на организацията за геологически изследвания на САЩ.


НАСА адаптира LiDAR за да бъде използвана за измерване на ледовете.През април 2012 година агенцията извърши тестове от самолети, летящи на голяма височина над Гренландия. LiDAR изстрелваше импулси от зелена лазерна светлина към Земята, за да измери времето, необходимо на отделните протони да се върнат обратно. Новата технология на използване на отделни протони е наречена MABEL. Тя може да засича промени в елевацията на земната повърхност с размери на върха на молив.

Планира се MABEL да бъде изстреляна със сателит в космоса през 2017 година. Сателитът ще наблюдава промяната в елевацията на ледовете, видимата част на ледените блокове и растителната покривка в продължение на 15 години. Така ще бъде създадена база данни, която ще бъде използвана в дългосрочен план от изследователите. Наблюдението ще се фокусира върху Антарктида и арктическите ледове.

Прочетете още: 

Най-добрите видеозаписи на реални извънземни + Лъжите на Наса (видео)

инфо: http://www.dnesplus.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.