Астрономи откриха най-малката галактика

1Астрономи от университета на Калифорния в Ървайн са открили най-малката галактика. Тази галактика е галактиката-джудже Segue 2. Тя се намира на 114 милиона светлинни години от нас в съзвездието Овен. В нея има едва 1000 звезди. Според астрономите, „да се открие галактика като Segue 2, е все едно да се открие слон, по-малък по размер от мишка„.


Segue 2 е открита през 2009 г. като част от проекта Sloan Digital Sky. Тя стана една от най-мъглявите галактики. Нейната яркост е само 900 пъти по-висока от светимостта на Слънцето. За сравнение, светимостта на Млечния път е 20 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Наблюденията, направени с телескопа в обсерваторията Keck, показват, че масата на 25-те основни звезди на галактиката Segue 2 е 10 пъти по-малка, отколкото се смяташе досега.

инфо: http://www.factor-news.net

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.