Инфрачервен телескоп ще търси извънземни

телеЩе търсим извънземни по топлината им. За целта учени създават гигантски телескоп, многократно по-голям от съществуващите в момента. Той трябва да е с толкова фина резолюция, че да долови следите от топлина по някоя от планетите в Слънчевата система.

От няколко десетилетия издирването на извънземни става с големи радиотелескопи, ръководено от принципа, че радиото, телевизията или мобилните комуникации излъчват около планетата вълни, които се разпространяват във всички посоки непрекъснато. Но досега този принцип не е довел до резултати и сигнал от извънземни не е доловен.

Възможно е извънземните да са по-предпазливи от нас и да не излъчват от планетата си никакви радиовълни, които могат да издадат присъствието им. Може би и няма друга цивилизация в нашето кътче на Млечния път.

Но с откриването на 900 екзопланети от 1995 г. насам извън нашата система, астрономите стигат до извода, че този тип обекти са често срещано явление във Вселената, което повишава и вероятността за форми на живот появили се на други места.

За да се разкрие тази мистерия, международен екип от астрономи предлага нов метод на издирване, който представя в юнския брой на сп. “Астрономия”. Идеята е да се използва инфрачервен телескоп, който да има толкова фина резолюция, че да долови следи от топлина по повърхността на някоя от планетите извън Слънчевата система.

Учените се основават на идеята, че всяка цивилизация консумира енергия, независимо от нивото й на развитие и че това се изразява в наличието на по-топли зони на дадена планета. На Земята например това са най-гъстонаселените зони.

Принципът за откриване на извънземни според този метод поражда един проблем. За осъществяването на плана трябва гигантски телескоп, много по-голям от съществуващите сега или от планираните за изграждане.

инфо: frognews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.