Откриха планктон във вътрешността на вкаменелости на 3 милиарда години

planktonMикроскопичните  частици в скална маса на 3 милиарда години,  открити в кариерата Farrel Quartzite, Западна Австралия, са останки от планктон.

Това е заключението, направено от изследователи от Университета на Пенсилвания.

“Фактът, че ние открихме сложни организми, които са живели преди много време, е изключително събитие,” – казва професор Кристофър Хаус. Изследователите са успели не само да докажат, че микроструктурите имат биологичен характер, но също така показват, че тези организми са автотрофи.

Скалните проби са изследвани в лабораторията на Университета на Калифорния в Лос Анджелис с помощта на спектрометър. Общо са изследвани 15 различни проби.

Учените са идентифицирани в микроструктурите висока концентрация на изотоп въглерод-13, който, според изследователите, свидетелства за  биологичния им произход. Освен това е  установено, че съдържанието на въглерод-13 в органичен материал в околните скали е различно от концентрацията, която е намерена в микроструктурите. Организмите достигат дължина 20-60 микрона и по размер приличат на модерен микропланктон.

инфо: http://30dumi.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.