Тракийска колесница на 25 века откриха край Свещари

razkopki 3Тракийска колесница на 25 века откриха археолози край Свещари. Експедицията на проф. Диана Гергова, която миналата есен намери златно съкровище в недрата на Омуртаговата могила и тази година приключва сезона в резервата „Сборяново“ с уникални находки.


Новите разкрития бяха направени под могила 28 А. Там тази седмица археолозите откриха останки от ритуално погребение на двуколесна каляска, заровена  заедно с впрегнати  в нея два коня. Следите от погребалната церемония са без аналог в нашата историография. Конете са  били  разположени в отделни  прлавоъгълни саркофази с каменни  възглавници под главите им. В близост  са открити множество  бронзови елементи, съставляващи украсата на  владетелския впряг.

Още е много рано да се правят заключения за  вида  на находките, заяви Диана Гергова. Тепърва ще се проучват предметите. Сигурно е, че погребалната  церемония  е част ритуалния живот  на гетските  племена, чиято столица е била в района на Свещарската  гробница. Най-вероятно колесницата е заровена в земята в ІV- ІІІ век преди новата ера.

Десетките могилите  осеяли платото край Свещари повтарят разположението на звездите от съзвездието „Орион“. Според Диана Гергова районът на археологическия резерват „Сборяново“ крие още много тайни и безценни находки от ранно античната епоха. „Надявам се след като в две поредни години наши експедиции откриват тук безценни артефакти, държавата да подпомогне научните проучвания в района на „Сборяново“, коментира  ръководителят на експедицията, чийто колектив тази година получи само 10 хил. лв бюджетни средства за разкопки.

Гергова алармира, че могилата, от чиито недра излезе каляската, е била многократно атакувана от иманяри. На метри от находката археолозите намерили бутилка от минерална вода, с дата от 2001 година. Това означава, че могилата е била разкопавана с багери в период, когато резерватът, включен в световното културно историческо наследство на Юнеско е бил под държавна закрила и достъпат до него следва да е бил строго контролиран.

Двуколката, откритата край исперихското село, е единствената двуколесна каляска, намирана у нас. Неин аналог обаче е открит изографисан върху стените на Казанлъшката гробница. Така откритите в Сборяново артефакти  само потвърждават научните теории за културата на тракийските племена, живели в древността по нашите земи.

Още две колесници от тракийско време, но с по четири колела, са открити от български археологически  експедиции. Едната е намерена  в района на град Стрелча, а другата е изровена от Могиланската могила край Враца.

инфо: http://kmeta.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.