Кои предсказания за бъдещето се сбъднаха? (част 2)

продължение от част 1

Оранжерии

а1Уоткинс написал, че фермерите ще отглеждат зеленчуци в големи остъклени плантации.

„Зеленчуците ще израстват много по-бързо с помощта на електрическата светлина, която ще замени слънчевата. Благодарение на цветните лъчи на светлината, много растения ще растат по-бързо“.

Предсказанието на Уоткинс се сбъдва – парниковите зеленчуци са нещо обичайно.

Телевизия

а2„Човек ще може да наблюдава целия свят. Изображенията ще се предават на екрани по електрически кабели на разстояния от няколко хиляди мили“.

Така Уоткинс предсказал телевизионните предавания в ефир. Според други, това е предсказание за уеб-камерите, които се появиха едва в края на ХХ век.

Танкове

а3„Огромни крепости на колела ще прекосяват откритите пространства със скорост равна на скоростта на съвременните влакове.“

Макар че първите описания и дори рисунки на нещо подобно на танк са направени още от Леонардо да Винчи, Уоткинс твърде точно описва истинските танкове от бъдещето.

Огромни плодове

а4„Нашите пра-пра-правнуци ще ядат ягоди, с големината на ябълки „.

В случая, Уоткинс гледа твърде оптимистично на бъдещето на ягодите, но действително в ХХ век бяха селектирани множество гигантски сортове плодове и зеленчуци.

Morkadis

Свръхскоростни влакове

а5„Влаковете ще се движат със скорост две мили в минута. Експресите ще достигат скорост 150 мили в час“.

Днес наистина има влакове, движещи се със скорост 150 мили в час, но средната скорост на обикновените влакове е доста по-ниска.

Какво не се е сбъднало?

За съжаление или за щастие, не всички прогнози на Уоткинс са се сбъднали. В частност, Уоткинс предполагал, че от английската азбука ще изчезнат буквите C, X и Q, нещо което няма да се случи и в следващите 200 години.

Уоткинс предполагал, че след 100 години хората ще ходят много повече пеша. Точно обратното на предсказанието виждаме днес – човек почти не слиза от превозните средства. Или, ако слезе, сяда пред компютъра или телевизора.

Уоткинс предполагал, че в бъдеще автомобилите няма да бъдат допускани в големите градове, тъй като там ще се използва развит подземен транспорт.
Подземният транспорт наистина получил голямо развитие, но броят на колите в градовете върви единствено нагоре.

Не се е сбъднала и една от най-песимистичните прогнози на Уоткинс. Инженерът предполагал, че от лицето на Земята ще изчезнат много диви животни, а така също и комарите и мухите.

инфо: zagadkata.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.