14 януари 1794 г. – Първото успешно цезарово сечение в САЩ

14 януари 1794 г. Елизабет Бенет ражда момиченце чрез цезарово сечение и се превръща в първата жена в САЩ, която оцелява след подобна процедура. Операцията е извършена от нейния съпруг – Джес.

Майката е имала изключително силни родилни болки. В желанието си да спаси детето, тя решава да се прибегне до цезарово сечение. Нейният доктор обаче отказва на морална основа. На помощ идва съпругът й Джес, който също е лекар.

Условията, в които е извършена операцията, били изключително сурови. Бенет се подлага на цезарово сечение в собствения си дом – дървена къща, разположена в горите на Мейсън Каунти (днешна Западна Вирджиния). Нямало как да се създаде стерилна атмосфера. Операционната маса представлява няколко дъски, поставени върху два варела. За да упои жена си, Джес Бенет прибягва до огромни количества лауданум.

Въпреки всичко операцията преминава успешно. Джес Бенет изважда на белия свят здраво момиче и затваря успешно направения разрез. Преди това обаче премахва яйчниците на жена си под претекста, „че повече няма да се подлагам на подобно изпитание“. Елизабет се възстановява бързо. Няма данни как е реагирала на решението на Джес да премахне яйчниците й.

Въпреки че операцията е била успешна, д-р Бенет не обявява веднага какво е направил. Вероятно се е опасявал, че ще го нарекат лъжец, предвид примитивните условия, в които е извършил тази опасна операция. В края на краищата обаче светът разбира за подвига на лекаря.

Дори по времето на Бенет цезаровото сечение не е била нова процедура. Малцина са вярвали обаче, че майката също може да оцелее. Самата операция датира още от античността – с много малки изключения тя е била извършвана само тогава, когато жената е умирала или вече е била умряла.

Първото документирано цезарово сечение, в което и майката, и детето оцеляват, е извършено в Швейцария през 1500 г. Отново опериращият е бил съпруг на бременната жена. Якоб Нуфер обаче не е бил лекар – занимавал се е с кастрацията на свине.

Преди XIX век операциите с цезарово сечение, при които и майка, и дете оцелявали, се броели на пръстите. Дори с развитието на медицината през XX век тази процедура все още криела своите рискове.

Времената обаче се променят. Днес цезаровите сечения са се превърнали в рутина. Някои дори смятат, че често се извършват, дори без да има нужда – по желание на майката и като алтернатива на естественото раждане. Световната здравна организация препоръчва броят на цезаровите сечения да не надвишава 15 процента от всички раждания в която и да е страна. В САЩ приблизително 31 процента от ражданията са чрез цезарово сечение.

Вижте още: 

75-годишна мароканка изуми лекарите, след като се оказа, че цели 46 години е била бременна

инфо: http://www.obekti.bg/

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.