Японците подготвят мисия до астероид

астероидВ японската префектура Гифу бяха проведени успешни тестовете на уникален апарат, който ще позволи на космическия апарат “Хаябуса-2″ да вземе проби от астероид, съобщиха от японската космическа агенция.

По време на своята мисия “Хаябуса-2″ трябва да вземе образец от подпочвения слой на астероид. За целта тя ще бъде оборудвана със специално оръдие, с което от разстояние 100 метра ще бъде обстреляна повърхността на космическото тяло.


Изстреляният снаряд ще се движи с 2 километра в секунда и ще издълбае изкуствен кратер в астероида.
Експертите на агенцията се надяват от дъното на кратера да получат данни, които да позволят изучаването на историята на формирането на астероидите.

При изработката инженерите са положили големи усилия, за да постигнат максимална точност с оръдието и тази задача вече е постигната. По време на тестовете в префектурата Гифу е била поразена набелязаната цел с нужната скорост на изстрелване на снаряда. Очаква се космическата сонда “Хаябуса-2″ да бъде изстреляна през декември 2014 година.

инфо: http://widespace.eu

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.