Rosetta изпрати уникални снимки на комета отблизо

кометаКосмическият апарат Rosetta, който вчера за първи път в историята на космонавтиката направи среща с комета, вече започна да изпраща снимки. Европейската космическа агенция (ESA) публикува кадри какво се вижда на повърхността на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.

Фотографиите, направени с камерата OSIRIS са заснети от разстояние 120 и 130 километра и са с резолюция съответно 2.2 и 2.4 метра на пиксел. На тях ясно се вижда релефа на леденото небесно тяло с неговите обли каменни блокове, кратери и стръмни склонове.


Rosetta потегли на вълнуващото си пътуване през Слънчевата система през 2004 година и измина 6.4 милиарда километра, за да достигне до кометата. През ноември т.г. сондата Philea, намираща се на борда на космическия апарат, ще се приземи на кометата, за да събере проби и да проведе изследвания.

Rosetta ще остане в орбита при съвместната им обиколка около Слънцето.

Вижте още: 

ОТКРИХА ПЪРВИЯ АСТЕРОИД С ПРЪСТЕНИ

инфо: http://www.blitz.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.