Шедьоврите на Сатаната

Първият и главен строител във Вселената, изградил самата нея, е Бог. В това са убедени вярващите. Но и дяволът се опитвал да издига свои строежи. В това също вярват много хора.

Така например, мнозина смятат, че прочутата Стена на Адриан между Англия и Шотландия – римска военна отбранителна структура, издигната по заповед на император Адриан (76г.-138г.), е построена от Сатаната.

2

Адриановата стена

Също така, той построил моста през река Рона в Авиньон, както и други „дяволски мостове“, включително прочутия Дяволски мост в Алпите, по който през 1799г. великият Суворов повел лично своите войници под огъня на френските войски на Наполеон.

3

Малкият дяволски мост над река Реус в Швейцария

За строителството на друг „дяволски мост“ разказват 2 статуи в Регенсбург (Австрия). Едната от тях е поставена под покрива на катедралата сред други фигури и има формата на човек, силно наведен напред – тя служи като улей за изтичане на водата. Другата се намира върху самия мост и представлява юноша с надпис: “Много е горещо!” Легендата твърди, че строителят на моста твърдял как се е обзаложил със строителя на катедралата, че ще приключи работата си по-рано от него. С помощта на дявола победил, а съперникът му се хвърлил от покрива на катедралата и загинал. Надписът “Много е горещо!” сочи не само необичайната суша през лятото на 1135г., но също така и адския огън, в който вече несъмнено горял грешникът, продал душата си на Сатаната за построения навреме мост.

Странното е, че дяволът използвал архитектурните си таланти дори за строеж на църкви и катедрали. Вярвало се, че плановете и ескизите за катедралите в Кьолн и Аахен са правени от Сатаната – а също и, че Аахенската катедрала била дори изцяло построена от него. Там многократно били наблюдавани полтъргайсти, призраци, някой неведнъж изтръгвал от ръцете на свещеника виното по време на литургия и го разливал по земята.

А в строежа на Кьолнската катедрала, който започнал през 1248г., взел участие Алберт фон Болщед, наричан Алберт Велики (1193г.-1280г.), професор по теология в Кьолн и Париж, изтъкнат учен по схоластика през своята епоха, известен с обширните си трудове по теология, философия и природни науки. След смъртта си, Алберт Велики бил почитан от доминиканските монаси, в чийто орден членувал. Но много хора го запомнили като злостен астролог, алхимик, чернокнижник и магьосник.

Катедралата „Нотр Дам дьо Шартр“, на 90 км от Париж, е забележителен шедьовър на готическата архитектура. И в същото време, това е единствената от френските катедрали, в която никога не са влизали крале, кардинали и епископи. Носели се упорити слухове, че основите на храма са положени от Сатаната. Историците свързват тези легенди с факта, че в древни времена на същото място имало светилище на друидите – жреците на древните келти.

Нотър Дам дьо Шартър

Катедралата Нотр Дам дьо Шартър

През 1904г., дълбоко под хълма, върху който се издига катедралата, намерили „Черна мадона“ – фигура на Дева Мария с черно лице и сексуално оформени форми на тялото, което всички смятали за доказателство, че е направена от дявола.

„Черни мадони” били открити и в много други църкви във Франция – например, в най-стария парижки храм „Сен Жермен дьо Пре“, построен през 542г. на мястото на светилище на древната египетска богиня Изида. Тамошната “черна мадона” била почитана като Богородица до тържественото й изгаряне през 1514г. Заедно с нея отишли на кладата и всички свещеници от църквата.

Morkadis

Известно е също, че португалският мореплавател Вашку да Гама, преди и след своите експедиции до Индия, ходел да се покланя на „Черната мадона“ от пристанищното градче Назаре – статуя на Света Богородица, изработена от черно дърво.

Дяволът нерядко сключвал облози не само за качествено построяване на дадена сграда или съоръжение – но и за кратък срок на градежа. Задължен да построи църква за една нощ, той премествал на далечни разстояния цели гранитни скали, блокове и плочи от мрамор, понякога дори колони, откраднати от древни езически храмове, вековни дъбове и смърчове, метални греди. Така например, се твърди, че храмът “Св. Варвара” в Бретан е построен буквално в рамките на една седмица. Много доброволци от местните жители взели участие в строителството и било документирано, че всяка нова смяна, идвайки на работа, се изумявала от невероятното количество работа, която предишната успявала да извърши.

Единственото, което дяволът старателно избягвал, е да украси сградата с кръст. Само веднъж сатанинският архитект поставил кръст върху катедрала, поръчана от шведския крал Свети Олаф. Но когато кралят се качил на покрива, с ужас видял, че това, което на хората долу изглеждало кръст, всъщност е златна фигура на лешояд с разперени криле.

Дяволът толкова се гордеел с архитектурния си талант, че веднъж призовал своя стар враг – архангел Михаил, на състезание кой ще построи по-красива църква върху планината Сен Мишел. Архангелът спечелил, но всъщност, наградата останала за Сатаната: архангелската църква била толкова красива, че била взета на небето, а на земята останала дяволската. Така че, до ден-днешен туристите се любуват на сатанинската постройка.

Сатаната изобразил самия себе си в образа на прочутата скулптура „Замисленият дявол“. Говори се, че го попитали: „Защо не се подпишеш като автор на тази статуя?“, на което дяволът отговорил: „Няма нужда. Всеки, който види това, ще разбере кой го е изваял“.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Тайните архиви на Ватикана предсказват края на света

Хитлер бил обладаван от Сатаната. Папа Пий XІІ опитал екзорсистки ритуал над него, но се провалил

Писмо от Сатаната на 340 години най-накрая бе декодирано

Легендите за моста в Родопите, който носи името на Дявола

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.