Сноудън извади нови данни – кибернападенията на САЩ са били насочени към Русия и Китай

с

Американските разузнавателни служби са извършили 231 кибернападения през 2011 година, насочени срещу страни като Русия, Китай или Северна Корея.

Това твърди в. „Вашингтон пост“ въз основа на предоставени от Едуард Сноудън документи.

„Тези разкрития са ново доказателство, че все по-многобройните „кибербойци“ на администрацията на Барак Обама проникват в компютърни мрежи в чужбина и нарушават работата им“, посочва изданието, позовавайки се на тайния бюджет на американските разузнавателни служби, предоставен от бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС).

Освен тези кибератаки, специалисти „проникват в чуждестранни  мрежи, за да ги поставят под дискретен американски контрол“, продължава публикацията, споменавайки проект, наречен ДЖИНИ, с бюджет от 652 милиона долара.

Така злонамерени софтуери са били прехвърляни „всяка година в компютри, рутери и защитни програми на десетки хиляди машини, като плановете са били те да бъдат разпространени в милиони“ такива машини.

„Документите, предоставени от Сноудън, както и разговори с бивши американски ръководители, описват много по-голяма и  по-агресивна от смятаното досега кампания за компютърно проникване“, отбелязва „Вашингтон пост“.

Сред тези 231 кибернападения през 2011 година „близо три четвърти били насочени към цели с изключително голямо значение, а именно неприятели като Русия, Китай и Северна Корея, както и дейности от рода на разпространението на ядрени оръжия“, допълва всекидневникът.

Компютърният вирус Стъкснет (Stuxnet), смятан за американско-израелска разработка, атакувал през 2010 година иранската ядрена програма, често се сочи като най-драматичната употреба на кибероръжие, продължава публикацията.

През последните месеци САЩ многократно призоваваха Китай да престане с интернет пиратството, но „американските разузнавателни служби използват най-редовно в цял свят  злонамерен софтуер, разработен от правителството, който твърде малко се различава във функционирането си от „непрестанните съвременни заплахи“, приписвани на Китай от американските управници, изтъква „Вашингтон пост“.

Основната разлика според тях „е, че Китай краде американски промишлени тайни с цел финансова печалба“, се казва в още публикацията.

инфо: http://www.dnes.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.