Поморие бори вампирът от Созопол с музей на солта

солнициПоморие стартира програма за наваксване на изоставането от своите конкуренти Созопол и Несебър и откри уникален Музей на солта. Така морската община цели да направи бялото злато, както древните са наричали солта, своя атракция и така да привлича туристи целогодишно.

Според местните първенци до решението се стигнало, след като производството на сол в Поморийските солници така или иначе било ограничено до нивото на туристическа атракция заради ниската цена на продукцията, на която се изкупува бялото злато – 19 лева на тон. Друга причина е и старата технология на добива – солта в Поморие се произвежда така, както когато за нея са се водили войни.

От следващата година атракционен 20-местен автобус ще вози туристи по определен маршрут до единствения на Балканите и в Европа Музей на солта. Това стана възможно след изграждане на подходяща инфраструктура и модернизиране на откритите площи за добив на бялото злато и на музейната експозиция.


Откритият музей става целогодишно достъпен с проект, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013” за близо 2 млн. лева, от които 5% са собствено съфинансиране. Изпълнението на проекта приключи в края на ноември. Подобрена е техническата инфрастуктура в района, необходима за посещение на атракциите. Сега туристите, влизащи в града по главния път, могат да стигнат безпрепяствено до музея.

Преасфалтирана е улица „Солна” от ул. “Професор Стоянов” до ул. „Емона”. Засадени са подходящи дървесни и храстови видове, поставени са паркови елементи. Музейните сгради вече имат система за видеонаблюдение и фасадно осветление на база светодиодна техника с енергоспестяващ ефект.Чрез друг изпълнител са изградени съоръжения и рампи за достъп на хора с увреждания. Осигурена е климатизация в експозиционната закрита зала на музея и апаратура за изсушаване на въздуха според спецификата на експонатите. Ремонтирани и удължени са каналите на солниците. Възстановена е чешмата до музейната сграда и автентичният вид на съществуващата беседка. Ремонтираната тоалетна е със слънцезащитна фасада, извърши се ремонт на паркинга за посетители. Изградени са дървените площадки и пейки за наблюдение на кало- и луголечение.

На място туристите могат да видят какви са били традиционните техники и традициите в тази дейност. Отблизо могат да бъдат разгледани автентични инструменти и съоръжения като дървени колички, гребла и други пособия. А на открито – възстановена част от теснолинейката за транспортиране на солта.

Прочетете още: 

Проф. Николай Овчаров: Планираме да създадем музей на суеверията

инфо: http://www.monitor.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.