Спътници шпиони разкриха загубени градове

град

Арамейският град-държава Арпад (модерен Тел Рифат) в северната част на Сирия. Сега той е заобиколен от съвременния град. Снимката е направена през 1961 година.
© Internet Archaeology / Jesse Casana, Jackson Cothren and Tuna Kalayci

Снимки на спътници шпиони от времената на Студената война позволиха да се утрои броят на археологическите паметници на Близкия изток, известни на специалистите. Открити са хиляди древни градове, пътища, канали и други руини.

В последните десетилетия археолозите често използват разсекретени спътникови изображения, преди да решат къде да копаят в Ирак, Турция или Сирия. И ето че новият атлас на Близкия изток, представен на годишната конференция на американските археолози, показал дружбата между науката и спътниците шпиони на ново ниво.

Оказало се, че Плодородният полумесец, простиращ се от Египет до Иран – люлка на цивилизация и древна култура, – съхранява гигантско количество още неизучени паметници.

„Някои от тях наистина са огромни – подчертава Джеси Касана от университета в Арканзас, съставител на атласа. – И тук може да се намери всичко – и пътища, и канали. Изображенията дават всестранна картина.“

Групата ентусиасти започнала със списък на около 4500 известни места от археологически интерес в Близкия изток. Спътниците шпиони помогнали да се установят още десет хиляди. Най-големите от тях са открити в Сирия и Турция. Това по-скоро са градове от бронзовата ера. Забелязват се разрушени стени и цитадели. Две от тях заемат над 50 хектара.

Но това не са просто нови цели на археолозите, пояснява Касана. Спътниковите снимки позволяват да се разгледа целият Близък изток и да се изясни как са били свързани тези градове.

Специалистът по информатика Ерик Канса от института „Александрийски архив“ в Сан Франциско (САЩ) подчертал на конференцията, че атласът демонстрира ново ниво на проблемите, възникващи пред съвременната археология – налага се учените да си имат работа с „големи данни“. Науката стои на прага на качествен скок, който съществено ще увеличи мащаба на изследванията.

Атласът е съставен въз основа на снимки от спътниците „Корона“, работили от 1960 по 1972 г. В изданието са влезли изображения, получени от последното поколение апарати, просъществували от 1967 по 1972 г. Тогава били направени 188 000 снимки и в атласа влязла само малка част. Разбира се, спътниците били предназначени преди всичко за търсене на съветски ракетни бази и други военни обекти. Резолюцията на снимките е два метра.

Съвременните спътници, естествено, имат много по-висока разделителна способност (например DigitalGlobe), но те не могат да се пратят назад във времето. Както пояснява Касана, „Короните“ са снимали повърхността на планетата, преди околностите да речем на Мосул в Ирак или Аман в Йордания да бъдат прекопани от археолозите, а много потенциално интересни места да се окажат превърнати във водни резервоари.

Освен това оттогава градовете са нараснали, поддържащите тяхното съществуване земеделски земи също са се разширили и на съвременните снимки с добра резолюция много пътища и прочие древни съоръжения вече не се виждат.

„Короните“ са снимали Земята на ивици с 193 км дължина и 16 км ширина, а лентите са били спускани в капсули с парашути. Изображенията са се получили изкривени, тъй като са изисквали допълнителна обработка. Съществуването на тези снимки е пазено в тайна до 1992 година.

В бъдеще специалистите възнамеряват да публикуват аналогичен атлас, който обхваща Африка, Китай и други области от археологичен интерес.

Вижте още: 

Археолози търсят античен град, предсказан от Ванга

инфо: http://megavselena.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.