Според някои физици Вселената е гигантски мозък

неврониИдеята за Вселената като “гигантски мозък” предлагат учени и писатели – фантасти  в продължение на десетилетия.

Но сега физиците казват, че може да има някои доказателства, че това в действителност е вярно.

Според изследвано, публикувано в Nature’s Scientific Reports, Вселената може да се разраства като гигантски мозък с електрически разряди между “огледални” мозъчни клетки под формата на разширяващи се галактики.

Резултатите от компютърна симулация показват, че “естествената динамика на растежа” – пътят за развитие на системите – е един и същ за различните видове мрежи – дали това е интернет, човешкият мозък или Вселената като цяло.

Съавторът на проучването Дмитрий Крюков от Калифорнийския университет в Сан Диего, казва, че тези нововъзникващи системи са много различни, но те са се развили по подобен начин.

В резултат, казват учените, Вселената наистина се развива като мозък.

Изследването повдига сериозни въпроси за това как работи Вселената, казва Крюков. “За физиците това е непосредствен сигнал – засега не е ясно как работи природата ”,  казва той.

Изследователският екип е моделирал развитието на най-ранната Вселена, точно след Големия взрив, разглеждайки как квантовите единици на “пространство-времето”, по-малки от субатомните частици, образуват една с друга мрежа по време на развитието на Вселената.

Те открили, че симулацията е огледален образ на другите мрежи. Някои връзки между аналогични възли са резултат на ограничен растеж, докато други  действали като възли за най-различни връзки.

Например, някои съединения са ограничени и подобни – както човек, който обича спорта и посещава много сайтове, посветени на спорта – а  някои от тях са големи и свързват различни части на мрежата, като Google и Yahoo.

Не, това не означава, че Вселената “мисли”, но както вече бе писано в  Интернет, това може само да означава, че има повече прилики между много малките и много големите (неща), отколкото изглежда на пръв поглед.

инфо: http://snaiper-bg.net

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

2 коментара
  1. John Smith 10 години ago
  2. Stevas 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.