Учени откриха нов химичен елемент

dГрупа изследователи представиха нови свидетелства за съществуването на непотвърден досега елемент, който носи пореден номер 115 в Периодичната таблица, съобщи Би Би Си.

Изследването, публикувано в сп. Physical Review Letters, е дело на шведски учени от изследователския център GSI в Германия.

115-ият елемент е споменат за пръв път през 2004 г., когато по време на един експеримент руски изследователи отчитат създаването на свръхтежък атом със 115 протона. Било е нужно допълнително проучване, за да се потвърди съществуването му. Наскоро елементът е бил синтезиран отново, когато екипът от GSI изстрелял лъч от калциеви йони върху тънък филм от америций. Поради тяхната нестабилност новите атоми останали цели за части от секундата преди да се разградят на по-прости частици.


Откритието предстои да бъде официално наименувано, но засега носи името унунпентиум.

С високия си пореден номер унунпентиумът попада в категорията на трансураниевите (или свръхтежки) елементи, които са всички атоми с по-голям пореден брой протони от урана, който съдържа 92. Те могат единствено да бъдат синтезирани в лабораторни условия и се считат за нестабилни и радиоактивни.

Резултатите от експеримента предстои да бъдат прегледани и одобрени от научния свят, след което елемент 115 ще бъде удостоен с постоянно име. Чрез синтезирането на трансураниеви атоми учените се надяват да открият нови елементи с полезни свойства, които в бъдеще да имат практически приложения.

Източник: bbc/ dnevnik.bg

инфо: http://www.obekti.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.