Биолози възродиха растениe на 30 хиляди години

рРуски биолози „събудиха” растение, чийто семена лежали в зоната на вечната замръзналост 30 хиляди години. Специалисти от краймосковския Институт по физико-химически и биологични проблеми за почвознание успели да отгледат няколко храста от изкопаемата флора. Уникалният експеримент дава шанс за изкуствено възраждане на растения от ледниковия период.

Древните семена на растенията били погребани под 30-метров слой на вечната замръзналост в акваторията на сибирската река Колима. Този район е известен със залежите си от замразени реликти от флората и фауната.

Руските биолози направили откритието след като намерили гнезда на гризачи, които те преди хиляди години затопляли със стъбла от растения и правели запаси за зимата. За уникалната природна криобанка разказа научният сътрудник на Института за физико-химически и биологически проблеми на почвознанието, докторът на биологичните науки Станислав Губин:

„Това са дупки, които се намират на дълбочина 30 метра с размер на футболна топка. В тези камери гризачите събирали семена. Освен тях вътре имало козина от бизони, овце-бикове, които живеели в онези времена. Това е затоплена камера, където гризачите зимували и събирали за зимата запаси. Там се оказали около 600-800 хиляди семена. Това са много малки зрънца, като маковите, срещат се и по-големи – като пшенични.“

За съжаление не всички семена били пригодни за експеримента. Изборът паднал на растението плюскавиче, с тесни листа, което се оказало най-устойчиво за живот в условията на студ.

Този многогодишен нисък храст и до сега расте в Якутия и има висока устойчивост по отношение на студове. Старши научният сътрудник на Института по биофизика на Руската академия на науките Светлана Яшина разказа за това, как са могли да отгледат флора, хиляди години лежала без вода и светлина:

„Когато растението не е докрай узряло, семената запазват пипала, с които се прикрепват към хранителната тъкан на плода, т.е. към плацентата. След като видяхме, че тези пипали изглеждат способни за живот и те започват първия стадий на разрастване на тъканта, започнахме да работим с тях.“

Способните за живот фрагменти на семената на плюскавиче биолозите поставили в хранителна среда. След известно време се появили кълнове. Те били поставени на светлина и буквално след две денонощия те позеленели. След това растенията били пресадени в почва, и те не само че добре се хванали, но дори цъфнали.

Както отбелязват учените, по външния си вид древното плюскавиче с нещо не се отличава от съвременното. Изключение са само съцветията: листенцата на „потомците” са по-широки и разцепени. Това е истинско чудо, казват авторите на експеримента, вдишвайки аромат, който е на 30 хиляди години!

Получените резултати сами по себе си са уникални, те също откриват големи възможности за разработване на методика на съхраняване на редки растения в условията на студ.

инфо: http://znanie.eu

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.