Уникалните места на Земята (част 2)

продължение от част 1

Там, където кристалите са по-големи от хората

11Представете си пещера пълна от горе до долу с бели кристали. Тази пещера съществува в в Мексико, погребана под пустинята Чихуахуа. Дължините на някои кристали достигат до над 10 метра.

Този приказен и магичен свят съвсем не е гостоприемен. Пещерата се намира на почти 300 метра под повърхността, а под нея има галерия пълна с разтопена лава, която поддържа температурата в пещерата около 58 градуса, а влажността на 99%. На изследователите, желаещи да оцелеят в тази среда, се налага да носят специално предпазно облекло. Гледката обаче определено си заслужава.

 

Там, където мълниите удрят ежедневно

2Ясното небе е нещо, което не се среща много често при устието на река Кататумбо във Венецуела. Тук прогнозата за повече от половината дни в годината е буря, тъй като топлите и влажни морски ветрове се сблъскват с назъбените и хладни склонове на Андите. Гръмотевичните бури тук са толкова често явление, че моряците ползват светлината им за ориентир. Освен това през 1595г. бушуващото сияние спасило град Маракайбо от нападението на известния английски пират сър Франсис Дрейк, осветявайки флотата му и предупреждавайки града за пристигането му.

Там, където коралите са като гъби

3Има само едно място в света, където коралите не формират рифове, а растат във формата на разширяващи се колони. Това се случва само в  националния морски резерват, близо до североизточното крайбрежие на Бразилия – Абролхос. Тези своеобразни коралови гъби, наричани чапейрос, могат да се видят във всякакви форми и размери, но най-големите от тях достигат до 10 метра височина и 20 метра в диаметър в най-широката си част. Според еколозите, климатичните промени сериозно застрашават както уникалните коралови образувания, така и целия резерват.

Там, където тектоничните плочи се срещат

4Дълбоко в океана, подводните планини се формират, когато тласкани от континенталния дрейф, тектоничните плочи започват да се раздалечават и разтопената магма изригва от цепнатините, след което ги запълва. Рейкянес, Ислания е единственото място на планетата, където подобен разлом се е показал на повърхността. Тази геоложки активна точка маркира границата между северноамериканската и евразийската тектонични плоча. Местността  редовно е разтърсвана от вулканични изригвания.

Там, където живота е много стар

5Ако искате да се срещнете с живота, такъв, какъвто е бил много отдавна, посетете Шарк Бей, Австралия. Това е едно от малкото места на планетата, където можете да видите живи строматолити. Тези структури представляват овални седиментни кули, построени за хиляди години от цианобактериите. Строматолитите в Шарк Бей (или преведено на български Заливът на акулите) са само на няколко хиляди години, което от геоложка гледна точка ги прави съвсем пресни. Това, което ги прави уникални е факта, че те са идентични с тези, които е имало по цялата планета преди 3.5 милиарда години. По това време обликът на Земята е бил съвсем различен и атмосферата е съдържала само 1% кислород, което би я направило негодна за повечето форми на живот, с които сме свикнали.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.