Започна най-грандиозното космическо зрелище за това столетие (видео)

Астрономи и любители очакват с огромно вълнение най-голямата космическа атракция за тази година – приближаването към Земята на най-ярката за това столетие комета ISON (C/2012 S1), която на пълна скорост сега се втурва в Слънчевата система. А това означава, че ако не се взриви при приближаването си към Слънцето, то при ясно време ще можем да я наблюдаваме до края на декември, а също и през януари.

Първите снимки на тази комета се появиха в интернет още на 7 ноември. При това повечето от изображенията са направени с помощта на бинокли или малки телескопи. Сега тя може да се наблюдава през съзвездието Дева на изток в сутрешното небе. „Най-накрая видях ISON с помощта на малък бинокъл!, възкликва преди дни пилотът Брайън Уитакър. Засега тя изглежда слаба, но според прогнозите с всеки изминал ден ще става по-ярка. Вярвам, че това ще бъде впечатляващо”, добавя авиаторът.

Зрелището обещава наистина да бъде много впечатляващо тъй като ледът в кометата образува необикновено ярка опашка. На 28 ноември кометата ще премине само на 1 милион километра от небесното ни светило и ще бъде 150 пъти по-близо до Слънцето отколкото Земята. Астрономите твърдят, че слънчевото притегляне ще застави ISON да се ускори до 380 км в секунда. Лъчите на Слънцето ще нагреят кълбото от лед, метал и камъни до плюс 2760 градуса по Целзий, което ще го направи по-ярко от повечето познати на науката и любителите комети.

Някои учени се надяват, че ISON, ще успее да затъмни Луната и дори – да стане видима и през деня. Това би означавало, че кометата ще може да се наблюдава с невъоръжено око в ранните сутрешни часове през целия декември, а после и през януари в нощното небе. Предполага се, че тази кометата се е образувала по време на формирането на Слънчевата система преди 4,5 милиарда години. ISON никога досега не е посещавала вътрешната част на нашата планетна система от момента, когато е възникнал облакът Оорт – резервоарът на ледени тела зад пределите на орбитата на Нептун.

До ISON най-известна бе Халеевата комета, която за последен път земните жители наблюдаваха през 1986 г. Кометата ISON бе открита на 21 септември 2012 г. от белоруския астроном любител Виталий Невски и от Артьом Новичонков от Петрозаводск. инфо: http://widespace.eu Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.